28. april startet bombingen av Kristiansund

Søndag 28. april 1940 er i utgangspunktet en vakker vårdag, vindstille med sol fra skyfri himmel. Et enslig fly dukker opp tidlig om morgenen, men snur etter en runde over byen uten å foreta seg noe. Så bryter helvete løs.

Ikke lenge etter, ca kl. 0830, kommer flere fly tilbake og slipper de første bombene over Dale på Nordlandet. Detter bombes resten av byen systematisk i fire dager. 

Fire personer mister livet denne morgenen: Peder Gaupseth (27) var maskinarbeider. Han ble drept da han som formann i førstehjelpen rykket ut for å hjelpe andre. Kristian Arnold Gundersen (44) var verksarbeider og deltok i det sivile luftvernet da han omkom. Olga Ohrvik (57) og sønnen Asbjørn Dagfinn Ohrvik (16) omkom begge da huset de bodde i ble truffet. 

"Fra den tidlige morgen, søndag den 28. april, var det flyalarm i det uendelige. Bombene falt tett og mitraljøsene spilte ustanselig. Det var fra morgenen og utover hele dagen ytterst farlig, ja til sine tider rent livsfarlig, å ferdes ute på gaten. Ut på formiddagen var flere hus i brann i vestre bydel, kaiene og Vågen. Og utover dagen tok det til med annå større voldsomhet både med brannbomber og i utvidelse av brannherjede hus." - Forsorgssjef Bang.

Den femte personen som mister livet denne dagen deltok som frivillig i slukningsarbeid i branninfernoet: 

"Utover kvelden var den 24 år gamle assistenten ved forsorgskontoret, Osvald Kirkevaag, med i brannvesenets arbeid på Torvet. Mens han stod med en av slangene, ble han rammet av en nedfallende skorsteinspipe. Han ble i livløs tilstand kjørt til sykehuset og straks tatt under legebehandling. Men hans liv sto ikke til å redde." - Forsorgssjef Bang

Bombinga av Kristiansund startet med bombeangrepet i Omsundet 22. april 1940, og fortsatte med bombing av selve byen fra søndag 28. april til onsdag 1. mai. Det fire dager lange angrepet førte til omfattende skader på Kristiansund. Av 1300 bygninger i byen ble rundt 800 helt eller delvis ødelagt.

Seks mennesker omkom i angrepene. Da angrepene startet var omkring 13 000 av byens 15 000 innbyggere fortsatt i byen. De aller fleste av disse evakuerte da i hui og hast. Det kunne nok være temmelig nære på for flere, slik havnefogd Aas beskriver levende: 

"Ca kl.16 kom det to svære bomber, antakelig 1/2 tonns bomber, hvorav den ene traff kaien like utenfor min have og den andre i Astrup & co's kai. Halvparten av Astrups pakkhus ble blåst ned og rogn og fisk kastet helt over på Vågekaien. Steinregn fra bombekrateret knuste det meste av taket på min bolig, likesom vinduer og vegger ble nokså medtatt. Undertegnede oppholdt seg ved anledningen i huset så jeg både så, hørte og følte eksplosjonene." 

Den 8. mai 1995 kunne ordfører Harald Stokke avduke et minnesmerke over ofrene for bombingen på Dale. Minnesmerket bekranses 17. mai av elever fra Dale skole.

 

123