Fargepalett for Kristiansund

Kjært barn har som kjent mange navn. Kristiansund har også flere navn og ett av dem er den polykrome by. Det tilnavnet har vi fått på bakgrunn av de fargerike husene fra gjenreisningstiden. Nå har vi laget en fargepalett, for å videreføre vårt særpreg.

Arkitekt Anna Ervik Johnsen har vært prosjektleder. - Klikk for stort bilde

Kristiansund kommune har utviklet en fargepalett basert på prøver fra gjenreiseningsbyen. Denne paletten gjøres tilgjengelig på alle plasser du kjøper maling. Neste gang du skal male huset, kan du godt se gjennom paletten for å se om du finner en god kristiansundsfarge!

19. juni lanseres paletten med utstilling og foredrag på Rådhusplassen. I tillegg til prosjektleder Anna Ervik Johnsen, kommer også Rolf Sogge, Christ Allan Sylte og Mette L'orange.

April 1940

I løpet av fire dager ble 2/3 av Kristiansund bombet og lagt i ruiner. Gjenoppbyggingen startet umiddelbart og skjedde raskt. Det var en nøktern og enkel arkitektur som reiste seg i årene etter 2. verdenskrig, men bebyggelsen fikk ei variert fargesetting, i sterke, klare farger. Disse fargene fra grenreisningsårene er det som har gitt oss navnet «den polykrome by».

2018

Vi kan fortsatt se spor av den polykrome byen, men hvite og grå fasader er i ferd med å viske ut identiteten og historien vår.

På bakgrunn av dette har Kristiansund kommune utviklet en fargepalett for trehusbebyggelsen, basert på typiske farger som ble brukt i årene 1940-65. Fargekartet er tenkt som en inspirasjon, og et verktøy for byen og huseiere som ønsker å ta vare på bilmiljøet, historien og identiteten vår.

Har du lyst å vite mer om gjenreisningsbyen og den polykrome fargepaletten? Da kan du komme på Rådhusplassen 19. juni klokken 18.