Forebygging reduserer brannfaren

Boligbrann - Klikk for stort bilde Petter Ingeberg Vi er nå inne i den tiden av året med flest boligbranner. Økt brannhyppighet i jula har sammenheng med stor aktivitet i de tusen hjem, med økt bruk av elektrisitet, matlaging, levende lys og peiskos, i mange tilfeller i kombinasjon med alkoholbruk. Men med enkle grep og litt mer oppmerksomhet rundt brannfarene, kan vi gå en langt sikrere høytid i møte.

Siden 2003 har ”Aksjon boligbrann” satt fokus på brannsikkerhet i jula. Sammen med andre viktige fore-byggende tiltak har dette gitt resultater. De siste 14 årene er antall omkomne i boligbrann mellom lille julaften og nyttårsaften mer enn halvert, viser tall fra DSB.

Her er noen tips for en sikrere jul:

Røykvarsler er livsviktig

Tradisjonen tro ble Aksjon boligbrann igangsatt med røykvarslerdagen 1. desember. Og nettopp røykvarsleren er bokstavelig talt livsviktig, fordi den varsler tidlig og vekker dem som sover.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg. Kravet er minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også med lukket dør mellom rommene. Vi anbefaler røyk-varslere koblet i serie, gjerne på hvert soverom, kjøkken og vaskerom, i tillegg til i gangen og ved trappene.

Byttet du ikke batteri på røykvarsler-dagen 1. desember, oppfordres du herved til å gjøre det nå. Husk at røykvarslerne også bør testes hver måned og når man har vært bortreist over lengre tid.

Vær oppmerksom

Jula betyr mer matlaging, og statistikk fra DSB viser at over halvparten av alle boligbranner har antatt opprinnelse på kjøkkenet. Det er derfor svært viktig å være til stede og oppmerksom når man bruker komfyren, og å skru av kokeplater om man forlater kjøkkenet.

En komfyrvakt som varsler og kutter strømmen når temperaturen blir farlig høy er et særdeles effektivt hjelpe-middel.

Pass på levende lys

Jula betyr også hyppigere bruk av levende lys og flere dekorasjoner. Adventskranser og juledekorasjoner med stearinlys må lages slik at de ikke kan ta fyr.

Man skal aldri forlate et rom med levende lys, og lysene skal settes i stødige lysestaker eller på ildfast fat. Lys og dekorasjoner tilkoblet strøm skal slukkes om natten og når du forlater hjemmet. Sjekk gjerne gamle julestjerner, lys og andre dekorasjoner: Er de brannsikre?

Redde - Varsle - Slukke

En brannøvelse i hjemmet er lurt for å være best mulig forberedt om det oppstår brann. If sin app “Brannleken” er et godt verktøy som engasjerer hele familien.

Hvordan man skal agere når det brenner, avhenger av situasjonen. Den vanlige prioriteringen er redde, varsle, slukke.

Redde: Sørg for å varsle og hjelpe alle ut av huset. Hjelp hverandre ut til møteplassen dere har blitt enige om på forhånd.

Varsle: Ring brannvesenet på 110. Oppgi nøyaktig adresse og vent med å legge på til du har fått beskjed om det.

Slukke: Dersom brannen ikke har blitt for stor, forsøk å slukke. Ikke utsett deg selv eller andre for fare. Røyken er svært giftig.

Når brannstyrken kommer er det viktig å orientere dem om situasjonen, og straks gi beskjed dersom noen ikke har klart å komme seg ut av huset.

Kristiansund brann- og redning ønsker alle en riktig god jul og et godt nytt år.