Brannsikkerhet på hytta

Hytte i snøkledd skog - Klikk for stort bildeFoto: PixaBay 

Hytta er et kjærkomment fristed for mange nordmenn. I vårt område har vi i overkant av 2500 hytter og fritidsboliger. Krav til brannsikkerhet på hytta er likt som din faste bolig. Hvordan er brannsikkerheten på hytten din?

Hvorfor er brannsikkerhet minst like viktig på hytten?

Det er mange faktorer som kan utgjøre en risiko på hytten. Siden man ikke er til stede like ofte som sin ordinære bolig kan det være vanskelig å ha oversikt på tilstanden til hytten. Gamle hytter med gammelt elektrisk anlegg kan utgjøre brannfare. Noen hytter bruker gass til matlaging og oppvarming, noe som bringer med seg sine egne utfordringer.

Gammelt elektrisk anlegg på hytte - Klikk for stort bildeGammelt elektrisk anlegg på hytte 

En må også ta med beliggenhet i risikobildet. Enkelte hytter ligger utenfor allfarvei. Det vil derfor ta lang tid før brannvesenet kommer frem, om de kan komme frem i det hele tatt. Smale grusveier i skogen er ikke ideelt for store og tunge brannbiler. Noen hytter er også bare tilgjengelig til fots eller med båt.

Tips: Hjelp nødetatene å finne frem - Lag en nødplakat til hytta

Dette bør du ha i tankene når du er på hytten:

  • Sjekk røykvarsleren hver gang du kommer på hytten.
  • Sørg for at du ha nok slukke utstyr og at dette utstyret er i orden.
  • Ta en titt i sikringsskapet med jevne mellomrom. Se etter misfarging og spor etter varmgang.
  • Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.
  • Ikke gå fra levende lys.
  • Sjekk eventuelt gassanlegg og slanger jevnlig.

Pusse opp hytta?

Det stilles samme krav til fritidsboliger som ordinære boliger når en skal pusse opp. Bruk derfor godkjente fagfolk til arbeid som krever dette. Det er for eksempel ikke lov å gjøre arbeid på det elektriske anlegget selv om man ikke er kvalifisert til dette. Ved eldre hytter kan det være noen «gamle synder» på dette området. Er du i tvil, få fagfolk til å se over og ta en vurdering om hytten en trygg.

Les mer om brannsikkerhet på hytta på brannvernforeningen.no