Røykvarslerens dag

Marius (leder forebyggende avd.) oppfordrer alle til å bytte batterier i røykvarsleren sin 

1. desember er en merkedag for brannvesenet i Norge. Det er nemlig røykvarslerens dag! Denne dagen har vi fokus på røykvarsleren og ønsker at folk sjekker og bytter batteri på sine varslere hjemme.

Det er ikke tilfeldig at det er nettopp 1. desember vi har dette fokuset. Desember er en måned med stor økning på antall branner i bolighus. Grunnen til dette kan være mange. Vi er mer inne, vi fyrer mer i peisen og vi har tenner mer levende lys osv.

Landsdekkende statistikk fra i fjor viser markant økning i boligbranner i desember - Klikk for stort bildeLandsdekkende statistikk fra i fjor viser markant økning i boligbranner i desember 

Røykvarslere redder liv - så lenge de virker

Siden risikoen for brann er større denne tiden på året er det viktig at røykvarsleren virker. Bytter du batteri på Røykvarslerdagen, tester den og minner dem du er glad i om å gjøre det samme, har du gjort et bittelite grep for å kunne nyte juletiden og resten av dagene i året.

Røykvarslere går også ut på dato. Etter 8 – 10 år bør man bytte ut sine gamle røykvarslere med nye. Grunnen til dette er at det samler seg støv og smuss inne i varslerne, noe som over tid kan påvirke den evne til å gjøre jobben sin. Teknologien går også videre, så nye røykvarslere vi gjøre en bedre jobb enn de gamle du tar ned. Du skal kunne se produksjonsdatoen på baksiden av røykvarsleren.

Røykvarslere går ut på dato.  - Klikk for stort bildeRøykvarslere går ut på dato. De bør byttes før de er 10 år gamle.   

Vi NIBR bruker dagen på å spre budskapet på stand og sosiale medier. På stand deler vi ut batterier og svarer på spørsmål publikum måtte ha om brannsikkerhet. I år var vi heldige og fikk med oss en representant fra NEAS som kunne svare på spørsmål om el-sikkerhet.

Vi deler ut batterier på stand sammen med NEAS 

Bruk fem minutter av dagen din på å bytte batteri og sjekke røykvarsleren din. Et lite bytte til stor nytte!