Røykvarsler og slukkeutstyr

1. januar 2016 kom det en ny forskrift om brannforebygging: Nå må du ha minimum én røykvarsler i hver etasje i boligen din. Tidligere var det nok med én røykvarsler i boligen, slik at du hørte den når du sov. Man må nå altså ha minst én varsler i hver etasje. Den skal dekke stue, kjøkken, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom. Det nye kravet innebærer at mange husstander må ha flere røykvarslere.

Slokkeutstyr

Alle boliger skal ha egnet slokkeutstyr. Det kan enten være en husbrannslange, pulver- eller et skumapparat. Slokkeutstyret skal monteres lett tilgjengelig og må kontrolleres jevnlig. Det er eieren av boligen som har ansvaret for å anskaffe og montere slokkeutstyr samt å kontrollere at utstyret er i orden.

Husbrannslange

Husbrannslangen har ubegrenset slokkekapasitet. En husbrannslange er en forsterket vannslange rullet inn på en fastmontert eller flyttbar trommel. Husbrannslangen skal være fast tilkoblet en vannkran. Kravet er at slangen skal kunne trekkes ut til alle rom. Slangen skal ikke være lenger enn 30 meter. Gjør deg kjent med hvordan du bruker husbrannslangen. En hageslange er ikke godkjent som husbrannslange.

Vann kan ikke brukes mot brann i fettgryter, bensin og andre flytende stoffer. Brann i fettgryter kan lett slokkes ved å legge på grytelokket. Trekk gryten vekk fra platen og skru av strømmen.

Vedlikehold av husbrannslange

  • En husbrannslange kan du kontrollere selv og det bør du gjøre en gang i året. Slik gjør du det:
  • Rull ut hele slangen.
  • Kontroller at kranen fungerer.
  • Sjekk at slangen ikke er morken eller sprukket.
  • Brannslokkeapparat

De mest vanlige brannslokkeapparatene kan deles i to typer: skum og pulver. Slike apparater slokker effektivt de fleste typer branner som kan oppstå i hjemmet. Apparatene er merket med hvilke typer branner de kan slokke.

Ikke bruk på frityr

Trykket i både skum- og pulverapparater er stort. Hvis du prøver å slokke brann i olje, for eksempel i en frityrkjele, kan trykket skylle den brennende oljen over kanten på kjelen og spre brannen i stedet for å slokke den.

Blir fort tomt

Med skum- og pulverapparater kan du ikke slokke like lenge som med en husbrannslange. Et apparat på 6 kilo blir tomt på 10-20 sekunder. Brannslokkingsapparater kan være tunge å løfte, spesielt for eldre eller personer med nedsatt funksjonsevne.

Pulverapparat

Pulverapparat som eneste slokkemiddel må være på minst 6 kilo. Et pulverapparat er lett å ta med seg og kveler en brann effektivt. Det kan brukes på alle typer branner. Det tømmes imidlertid på 10-20 sekunder.

Skumapparat

Skumapparatet inneholder vannbasert skum som slokker brann ved kvelning og nedkjøling samtidig. Skumapparat som eneste slokkemiddel må enten være 9 liter, eller 6 liter med slokkeeffekt på minst 21A. Et skumapparat på 9 liter tømmes på 20-30 sekunder.

Vedlikehold av brannslokkeapparater

Både skum- og pulverapparater må ha et visst trykk for å fungere. Pilen på trykkmåleren på toppen av apparatet skal stå på det grønne feltet. Dette bør du sjekke en gang i kvartalet.

Kontrollerer at forseglingen eller plomberingen på toppen av apparatet ikke er brutt, og at apparatet ikke har skader eller rust.       

Profesjonell kontroll

Apparater med pulver skal til kvalifiserte fagpersoner for kontroll/service hvert 5. år og på utvidet kontroll og service hvert 10. år.

Apparater med skum skal til kvalifiserte fagpersoner for kontroll/service hvert 5. år eller etter produsentens anbefaling.

For apparater i næring gjelder egne regler.

Informasjon om vedlikehold av brannslokkemateriell og registre over godkjente virksomheter finner du hos Rådet for vedlikehold av brannslokkermateriell.

Tilleggsslokkemidler

 

Brannteppe

Branntepper er laget av glassfibermaterialer med sterk brannmotstand. Et brannteppe er en billig og et effektivt slokkemiddel mot små branner. Ha gjerne flere branntepper i hus. På kjøkkenet kan et brannteppe komme spesielt til nytte. Der kan du bruke det til å kvele flammer i gryter og frityr.

Slokkespray

Slokkespray ikke kan erstatte vanlige brannslokkingsapparater, men er et supplement du kan ha lett tilgjengelig, for eksempel på kjøkkenet. Du kommer raskt i gang med å slokke, så kan andre løpe etter det store skum- eller pulverapparatet imens.

Sjekk merkingen

  • Ikke alle slokkesprayer slokker alle slags branner. Boksene er merket med to eller flere bokstaver. På kjøkkenet må du ha en slokker som er merket med bokstaven F.
  • Bokstaven A på de små brannslokkerne betyr at den er egnet for branner i faste organiske materialer, som treverk, papir og tekstiler.
  • B indikerer egnethet for brann i væsker, for eksempel bensin og olje, eller faste materialer som ved oppvarming omdannes til væske, som stearin og plast.
  • Klasse F betyr egnethet mot brann i matoljer, for eksempel frityr.
  • Slokkesprayen kan brukes hjemme, på hytta, i bilen eller båten. Den er liten nok til også å få plass i sekken på tur i skog og mark.

Kontaktinformasjon

Kristiansund kommune
Servicetorget
E-post
Telefon 71 57 40 00

Telefontid:
Mandag-fredag
0800-1600

Åpningstider

Besøkstid
Mandag-fredag:
0900-1500

Adresse

Besøkadresse:
Vågeveien 4
6509 Kristiansund

Postadresse
PB 178
6501 Kristiansund