Til
Bystyret i Kristiansund kommune
v/ gruppeledere
Kopi:
Ordfører, Kjell Neergaard
Kommunedirektør, Arne Ingebrigtsen
Politisk sekretariat, Kristin Heggelund
Kommunikasjonsrådgiver, Ingunn Strand
Uttalelse fra Hovedverneombud knyttet til prioriteringer i Handlingsprogrammet 2023-2026
Demokratiet og de politiske prosesser som legger de overordnede linjene for organisasjonen er svært viktig, også for Vernetjenesten. Samtidig er det erkjent at arbeidsgivere kan ta beslutninger som medfører risiko for et forsvarlig arbeidsmiljø. På grunn av dette er det i Norge et lovfestet krav at Vernetjenesten ved verneombud og hovedverneombud skal bidra til å holde arbeidsmiljøperspektivet oppe for å sikre at også dette perspektivet får fokus når man gjør vurderinger.
Vernetjenesten ved verneombud og hovedverneombud har som sin oppgave å særlig bidra til at organisasjonen drifter i tråd med de krav som lov og forskrift stiller til arbeidsmiljøet. Helhetsbildet har ofte utviklet seg til å bli svært komplekst i tilfeller hvor det oppstår alvorlig risiko for det forsvarlige arbeidsmiljøet, og flere ulike faktorer påvirker hverandre.
Som hovedverneombud for Kristiansund kommune har jeg fulgt prosessen rundt budsjett og handlingsprogram tett. Jeg ser det som min plikt i henhold til lov å gi Bystyret, som øverste arbeidsgivermyndighet, viktig innsikt om de arbeidsmiljømessige konsekvensene av en mulig omprioritering av de to nye skolene.
Pågående prosesser og tiltro til politiske vedtak
Verneombud ved Dalabrekka skole og Goma skole signaliserer begge at det er bred enighet om behovet for ny skole. De to skolene har over lang tid jobbet seg sammen til en enhet som deler økonomi og ledelse. Gjennom gode prosessen har arbeidstakere gjennomført sin plikt til å medvirke, og de opprinnelige ambivalente følelsene knyttet til denne sammenslåingen har gjennom prosess omformet seg til en enighet om fremtiden. Dette er krevende prosesser man på ingen måte skal utsette et arbeidsmiljø for med mindre man har god grunn. Et vedtak fra Bystyret er god grunn, og skal iverksettes. Det er det klar enighet om. Hva menneskelige ressurser angår er dette nå gjennomført, selv om det fysiske bygget ennå ikke er på plass. Mange arbeidstakere opplever det utmattende at det nok en gang skapes usikkerhet om veien videre. Tiltroen til politiske vedtak svekkes når man gjentatte ganger opplever at man må stå i de konsekvenser et vedtak utløser uten at man får smake på seierskaken når målstreken er nådd, for målstreken flyttes stadig.
Vi har aldri vært nærmere å sette en spade i jorden, men nok en gang utsetter vi arbeidstakere for usikkerhet og uforutsigbarhet. Vernetjenesten opplever ikke at dette perspektivet i stor nok grad blir løftet frem som en viktig del av helhetsbildet, og spør derfor Bystyret hvem de tenker skal yte tjenester ved disse skolene hvis stadig flere av skolenes arbeidstakere får nok av usikkerhet og uforutsigbarhet, og derfor søker seg bort til andre arbeidsplasser i nærliggende kommuner?
Forsvarlig arbeidsmiljø og økonomi
Det er ingen tvil om at de fysiske byggene til Dalabrekka skole og Goma skole er på grensen når det kommer til det fysiske arbeidsmiljøet. Deler av Dalabrekka skole har allerede vært stengt ned av Vernetjenesten i en periode på grunn av fare for liv og helse. Det vil være et behov for betydelig utbedring om man tenker at ny skole flyttes 8-10 år frem i tid. Over en så lang periode kan man ikke drifte med kompenserende tiltak, og det vil bli stadig mer krevende å både beholde og rekruttere nødvendig arbeidskraft. Opplæringsloven stiller klare krav til hvilken kompetansetetthet det skal være i skolen, og norsk arbeidsliv ser allerede lignende tendenser innen læreryrket som vi har sett innen sykepleie og vernepleie. Oppgavene er for mange sett opp mot tilgang på ressurser, og vi trenger sårt å beholde de lærerressursene vi har i dag.
Vernetjenesten sitter ikke på tall for hva det vil koste kommunen å utbedre bygg(ene) for at de skal kunne drifte forsvarlig i overskuelig fremtid, men erfaringene vi har med pågående byggeprosjekt og økt prisnivå gir god grunn til å tro at en totalsum vil gjøre et betydelig innhogg i kommuneøkonomien. Sett i sammenheng med at kommunen i dag har et pålegg fra Arbeidstilsynet om å utbedre Brannstasjonen ønsker Vernetjenesten å bidra til at vi ikke står i samme situasjon knyttet til de aktuelle skolene. Vernetjenesten er bekymret for hva vi går i møte hvis den økonomiske situasjonen i kommunen ikke åpner opp for de utbedringer som må til. Det er derfor viktig å orientere Bystyret om vår plikt til å vurdere forsvarlighet i henhold til lov når man har grunn til å tro at det fysiske arbeidsmiljøet kan medføre helseskade, samt at dette kan bidra til en ytterligere presset økonomi. Økonomi og arbeidsmiljø påvirker hverandre.
Arbeidsmiljølovens §6-3 Verneombudets rett til å stanse farlig arbeid
Hovedverneombudet i Sunndal kommune stoppet i 2019 en politisk prosess hvor Kommunestyret var i ferd med å fatte et vedtak knyttet til heltidskultur. Innholdet i saken er ikke relevant for situasjonen i Kristiansund kommune, men det viser at også den arbeidsgivermyndighet som utøves av Bystyret favnes av verneombudets rett til å stanse farlig arbeid.
Hva farlig arbeid er kan være gjenstand for diskusjon, men som hovedverneombud for Kristiansund kommune ser jeg at risikobildet for arbeidsmiljøet ved enheten som favner Dalabrekka skole og Goma skole, hvis en omprioritering skulle skje, fremstår svært alvorlig for både det psykososiale og fysiske arbeidsmiljøet.
I tillegg til dette vil en mulig omprioritering føre med seg en rekke ringvirkninger som mulig vil påvirke organisasjonen som helhet, og svekke handlingsrommet for å opprettholde og utvikle flere ulike tjenester. I en tid hvor det er kamp om arbeidskraft har Kristiansund kommune et behov for å fremstå som en arbeidsgiver arbeidstakere ønsker å jobbe for, og i henhold til arbeidstakere selv er omdømme knyttet til arbeidsmiljø vesentlig både når man velger å bli i jobb, eller søke seg ny jobb. Det oppstår en egen risiko i kommunen om man velger å fatte vedtak som på både kort og lang sikt fører til at de som allerede har sin arbeidsplass i kommunen i økende grad må utføre oppgaver med færre ressurser fordi vi ikke evner å rekruttere. Risikoen for å miste de vi allerede har øker betraktelig i en slik situasjon.
På vegne av Vernetjenesten ber jeg Bystyret fullføre prosessen som er startet, i henhold til gjeldende vedtak, og at prosessen med å bygge en ny felles skole for Dalabrekka skole og Goma skole fullføres.
Jeg orienterer samtidig om at det umiddelbare risikobildet ved en omprioritering er så alvorlig at det ikke kan skje uten mer konkret innsikt i hva et slikt vedtak vil medføre av konsekvenser for arbeidsmiljøene på de aktuelle skolene, men også for kommunens arbeidsmiljø som helhet. I en situasjon hvor vedtaket fattes trer Arbeidsmiljølovens §6-3 i kraft, og hovedverneombudet vil stoppe iverksettelse av vedtak. Jeg vil da be om at man gjennom risiko- og sårbarhetsanalyser synliggjør de ulike situasjonene som kan oppstå på både kort og lang sikt. Om man på tross av alvorlig risiko ønsker å iverksette vedtak må det dokumenteres hvilke kompenserende tiltak man vurdere vil avhjelpe situasjonen.
Mvh
Anja Alvilde Stafsnes
Hovedverneombud, Kristiansund kommune