Komfyrvakt redder liv

I dag, onsdag 10. februar, markerer vi komfyrvaktens dag. I 2020 hadde vi 77 branntilløp ved komfyren i Møre og Romsdal. Mange av disse kunne vært unngått om komfyrvakt var installert. 

Utbrentkjøkken etter branntilløp på komfyr   

Vi har alle vært i en situasjon der vi har blitt distrahert mens vi lager mat på kjøkkenet. Kanskje telefonen ringer, barna krangler eller noe spennende på TV som får oss til å glemme tiden. For noen av oss betyr det kanskje at potetene koker over eller omeletten svir seg, men i alt for mange tilfeller fører slike distraksjoner til branntilløp på komfyrer. Spesielt utsatt er eldre som begynner å bli dement og unge voksne som lager nattmat etter en fuktig kveld på byen. 

Et branntilløp på en komfyr kan fort spre seg videre til resten av kjøkkenet. Om ventilatoren i tillegg er full av fett kan brannen spre seg raskt i ventilasjonen og det kan begynne å brenne på steder du ikke ser. 

Hvor brannene startet i 2020  

Ser vi på statistikken i Møre og Romsdal fra i fjor startet ca 28 % av alle branntilløp på komfyren. Det er også mulig å anta at flere av brannene som har utviklet seg så mye at man ikke finner opphavet også startet i komfyren. Mange, om ikke alle, av disse kunne vært forhindret av en komfyrvakt 

En komfyrvakt består av to komponenter, en melder som sitter på veggen over platetoppen eller på ventilatoren og en base som er festet på kontakten til platetoppen. Om melderen merker mye varme over platetoppen sender den signal til basen som kutter strømmen. Når strømmen kuttes, vil ikke platetoppen bli varmere og faren er over. 

Det finnes forskjellige modeller på markedet, noen kan man installere selv mens andre må en elektriker installere for deg. En komfyrvakt begynner på rundt 3.500 kr, noe som ikke er småpenger, men det er en liten pris å betale i forhold til sikkerheten den tilbyr. Det er krav om komfyrvakt i alle nye hus og ved oppussing av kjøkken der man må endre på kursene. 

Vi fikk bli med Elektroservice på oppdrag for å installere komfyrvakt på et nybygg på Jørihaugen. Der fikk vi se at det tar kort tid for en elektriker å installere komfyrvakten og det er lite inngripende for utseende på kjøkkenet. Denne modellen hadde senderen montert under ventilatoren, helt ute av syne. En moderne komfyrvakt bruker den første tiden på å lære seg hvordan du bruker komfyren, derfor vil den gi noen alarmer den første stunden for å finjustere seg. 

Om du kjenner noen som burde ha en komfyrvakt eller trenger en selv, kan man skaffe disse hos de fleste elektrobutikker. Enkelte forsikringsselskaper selger også komfyrvakter til sine kunder. Vil du vite mer om komfyrvakt kan du lese mer på sikkerhverdag.no