Lagring av gass i hjemmet

Må lagres stående  

Høsten er absolutt her og de fleste er i gang med å plukke bort hagemøblene sine. Trampoliner pakkes ned og griller settes bort. En viktig ting å huske på når man rydder bort grillen er hvordan man lagrer gassflasken i huset sitt.

Grilling er nærmest blitt synonymt med gassgrill den siste tiden, noe som betyr at mange gassflasker rundt omkring i norske hjem. Det er ikke alle som vet hvor man skal gjøre av disse for at de skal stå trygt når de lagres i hus. Lagres de feil og flaskene får lekkasje, kan det gå virkelig ille.

Store propanflasker

Slike store beholdere som man gjerne bruker til grillen eller lignede skal lagres stående. Grunnen til dette er at disse beholderne har en innebygd sikkerhetsmekanisme som slipper ut trykk kontrollert om det trengs. Denne fungerer bare når flasken står!

Det er mye energi i en 11 liters gassflaske! 

Disse beholderne skal oppbevares et luftig sted, over bakkenivå. Hvis flaskene får en lekkasje mens den står i kjelleren vil gassen samle seg på gulvet uten noe sted å gå. Kjelleren vil gradvis fylles med gass og en liten gnist kan antenne det hele. Den følgende eksplosjonen kan være så kraftig at den løfter huset fra grunnmurene! En litt trekkfull garasje eller car-port er et bra sted å oppbevare slike beholdere.

Du kan ikke lagre store mengder gass i huset ditt. To flasker på 11 liter er det maksimale du kan ha per boenhet.

Små propan/butan-beholdere

Selv små gassbeholdere inneholder mye energi 

Små beholdere som brukes for eksempel til stormkjøkken bør man også lagre korrekt. Disse beholderne kan utvide bunnen sin for å avlaste trykk, men dette vil ikke hindre de for å eksplodere om varmen ikke synker. Man kan høre et tydelig «klikk» når bunnen utvider seg, da er det kort tid før beholderen eksploderer. Selv om beholderne er små kan de gjøre stor skade når de eksploderer.

Slike beholdere bør heller ikke lagres i kjelleren og du bør ha kontroll på hvor mange du har og hvor de er i huset. Brukte beholdere kan leveres inn til gjenvinning der du kjøpte de.

Skulle det oppstå en brann i huset ditt vil brannkonstablene vite om du har gassbeholdere i huset og hvor disse befinner seg. Med denne informasjonen du gjøre arbeidet til brannkonstablene mye tryggere.

Her kan du se hvor mye energi det er i en liten gassbeholder: