Røykvarslerens dag

Marius (leder forebyggende avd.) oppfordrer alle til å bytte batterier i røykvarsleren sin 

1. desember er en merkedag for brannvesenet i Norge. Det er nemlig røykvarslerens dag! Denne dagen har vi fokus på røykvarsleren og ønsker at folk sjekker og bytter batteri på sine varslere hjemme.

Det er ikke tilfeldig at det er nettopp 1. desember vi har dette fokuset. Desember er en måned med stor økning på antall branner i bolighus. Grunnen til dette kan være mange. Vi er mer inne, vi fyrer mer i peisen og vi har tenner mer levende lys osv.

 

Linjediagram over statistikk for branner i bygning fordelt på måneder - Klikk for stort bildeLandsdekkende statistikk fra i fjor viser markant økning på branner og branntilløp i desember

 

Røykvarslere redder liv - så lenge de virker

Siden risikoen for brann er større denne tiden på året er det viktig at røykvarsleren virker. Bytter du batteri på Røykvarslerdagen, tester den og minner dem du er glad i om å gjøre det samme, har du gjort et bittelite grep for å kunne nyte juletiden og resten av dagene i året.

Røykvarslere går også ut på dato. Etter 8 – 10 år bør man bytte ut sine gamle røykvarslere med nye. Grunnen til dette er at det samler seg støv og smuss inne i varslerne, noe som over tid kan påvirke den evne til å gjøre jobben sin. Teknologien går også videre, så nye røykvarslere vi gjøre en bedre jobb enn de gamle du tar ned. Du skal kunne se produksjonsdatoen på baksiden av røykvarsleren.

 

Røykvarslere går ut på dato.  - Klikk for stort bildeRøykvarslere går ut på dato. De bør byttes før de er 10 år gamle.

 

Vi NIBR bruker dagen på å spre budskapet på stand og sosiale medier. Vi tilbyr også hjelp til å bytte røykvarslerbatterier til personer som trenger dette. De som trenger hjelp til å bytte batterier er ofte de som trenger ekstra tid til å evakuere. Tidlig varsling er derfor ekstra viktig hos disse personene.

Bruk fem minutter av dagen din på å bytte batteri og sjekke røykvarsleren din. Et lite bytte til stor nytte!