Peder Rosentræders gate

Onsdag 1. mai 1940 ble den fire dager lange bombingen av Kristiansund avsluttet. Da de siste flyene dro tilbake til Værnes var mesteparten av Kristiansund gjort om til en rykende ruinhaug, deriblant tre hus i Peder Rosentræders gate.

Onsdag 1. mai 1940 skrev brannsjefen i sin vaktprotokoll:

I dag brenner vestre bydel, tre hus i Rosentræders gt. Dall-Larsens og Witsøes huser i Ansnesengen. Dessuten har en bande forbrytere tendt på og røvet følgende hus: Dalls i Brinchmansvei. Kjøpmann Rolfsens villa i Langveien og Sakf. Fayes villa i Floors gate. Nedslag av brannbomber såes overalt. En brannbombe kom ned tet ved den ene brannbil som var plassert ved vanndammene, jeg reddet bilen i siste øieblikk. Det skal i alt være 720 bygninger som er brent. Verdien av det som er brendt har man ingen oversikt over ennu.

Da de tre husene i Peder Rosentræders gate (11-13-15) skulle gjenreises tegnet arkitekt Erling Vold i 1941 denne vakre tegningen over de nye husene. Dette er tre typiske gjenreisningshus, som også har de spesielle inngangsportalene som visstnok bare finnes i Kristiansund.