Trygg vedfyring i vinter

Vi har de kaldeste månedene foran oss og kombinert med høye strømpriser er det kanskje mange som bruker ildstedet sitt mer enn før. Vet du hva som skal til for å fyre trygt i vinter? 

 

Peis med fyr - Klikk for stort bilde

 

Ildstedet er et kjærkomment møbel i mange husholdninger som bidrar med både varme og kos. Men feil bruk av ildstedet kan i verste fall føre til sot/pipebrann. Vi har hatt flere tilfeller av pipebranner i det siste. Følg disse tipsene for å minimere risikoen for pipebrann hos deg. 

Tørr ved 

Bruk bare tørr ved når du fyrer i ildstedet ditt. Fuktig ved vil danne et tjærelignende belegg kalt beksot i skorsteinen som kan antenne dersom forholdene ligger til rette for det. Du bør heller ikke brenne andre materialer i ildstedet. Malt og impregnert treverk leveres til gjenvinning. Papp og papir skal resirkuleres. Vær forsiktig med såkalte “peiskubber”. Disse produktene er veldig energitette og kan føre til skade på ildstedet om du bruker for mange slike på en gang. 

I år er det spesielt viktig å være oppmerksom på kvaliteten på veden. Grunnet de høye strømprisene er det høyere etterspørsel  og det kan være vanskelig å skaffe god ved. Bra ved er også blitt dyrere grunnet den høyere etterspørselen. En kan teste veden på forskjellige metoder:

  • Slå sammen kubbene og hør etter en tydelig klang. Litt som lyden av balltre mot baseball. Da er veden tørr.
  • Smør Zalo på enden av en kubbe og blås i den andre. Bobler zaloen er veden tørr.
  • Bruk en egnet fuktmåler. Et sted mellom 10 - 20% er tørt nok til å putte i peisen.
Vedstabel - Klikk for stort bilde

 

Tennvæske og bensin skal ikke brukes i ildstedet! 

God trekk og fyr jevnt 

Sørg for å ha god trekk når du fyrer opp i ildstedet. Åpne alle ventiler og kanskje en liten gløtt på døren. Etter hvert som det brenner godt, kan man regulere trekken til det brenner med rolige flammer. God forbrenning krever mye luft. Struper du trekken vil dette også kunne danne beksot. 

Når det er god fyr i ildstedet, bør du legge inn mer ved litt etter litt. Da får du jevn fyr og jevn temperatur inne i ildstedet. 

Sjekk pipa 

Gamle piper/skorsteiner av mur og stein kan få sprekker. Om det blir en pipebrann vil brannen kunne spre seg til resten av huset gjennom disse sprekkene. Det er huseier sitt ansvar å sørge for at skorsteiner er i orden. Ta gjerne kontakt med oss i brannvesenet dersom du er usikker på tilstanden på skorsteinen din. 

 

Innsiden av murskorstein - Klikk for stort bildeDenne skorsteinen bør rehabiliteres da fugene er veldig dype

  

brannkonstabel på tak vedsiden av pipehatt med mye røyk - Klikk for stort bildePipebrann vil oppleves som dramatisk og kan spre seg videre i huset dersom pipen ikke er tett
Hånd med nøkler i

  

På denne tiden av året er det mange som flytter for seg selv for første gang. De fleste studenter tenker nok mest på beliggenhet og pris når de velger sin første bolig. Vi i brannvesenet ønsker at brannsikkerheten blir prioritert når en ser etter en ny hybel. 

Utsikt fra båt inn mot kysten

  

Her på Nordmøre er vi omringet av havet, vi har også mange vann og elver. Om sommeren blir det mer bading og ferdsel på vannet med båt øker. Noen ganger kan det gå galt, derfor er det viktig å vite hva man kan gjøre for å forebygge drukning.

Røyk og illustrasjon av bekyrmringsmelding

 

Hvordan sier man ifra om man vet om steder som ikke er brannsikre? Send en bekymringsmelding til oss i brannvesenet slik vi får vite om situasjonen. Vi kommer på befaring for å bistå og hjelpe med å løse problemet.

Hytte i snøkledd skog

 

Hytta er et kjærkomment fristed for mange nordmenn. I vårt område har vi i overkant av 2500 hytter og fritidsboliger. Krav til brannsikkerhet på hytta er likt som din faste bolig. Hvordan er brannsikkerheten på hytten din?

 

1. desember er en merkedag for brannvesenet i Norge. Det er nemlig røykvarslerens dag! Denne dagen har vi fokus på røykvarsleren og ønsker at folk sjekker og bytter batteri på sine varslere hjemme.

  

Høsten er absolutt her og de fleste er i gang med å plukke bort hagemøblene sine. Trampoliner pakkes ned og griller settes bort. En viktig ting å huske på når man rydder bort grillen er hvordan man lagrer gassflasken i huset sitt.

Grip er et unikum! Men det som gjør Grip så sjarmerende er mye det samme som gjør oss i brannvesenet bekymret. De tette trehusene gjør at en eventuell brann vil spre seg fort. Distansen ut til Grip vil gjøre at mange bygninger kan være tapt før våre konstabler kommer frem. Derfor er forebyggende tiltak svært viktig på Grip. Hele våren har vi jobbet med tiltak på Grip og denne helgen har det kulminert med stor tilstedeværelse av brannvesenet.  

Sammen med vårt nabobrannvesen (Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS) har vi utviklet et utdanningsløp for nye brannforebyggere. En av de mange fordelene med dette er at vi kan hospitere hos hverandre og utveksle erfaringer.

 

For første gang har Nordmøre interkommunale brann- og redningstjeneste laget en årsmelding for å vise vårt arbeid i det foregående året. “Annerledesåret” 2020 er lagt bak oss og vi har samlet sammen tekst, bilder og statistikk for å gi et innblikk i hvordan vi jobbet dette året. De fleste store brannvesen lager årsrapporter hvert år, og nå hiver vi oss på den samme tradisjonen.  

I dag, onsdag 10. februar, markerer vi komfyrvaktens dag. I 2020 hadde vi 77 branntilløp ved komfyren i Møre og Romsdal. Mange av disse kunne vært unngått om komfyrvakt var installert.