Energisystem i endring – Kristiansund tar grep for fremtiden

Konferansen “Energisystem i endring” samlet aktører fra næringsliv, offentlig sektor og organisasjoner i Kristiansund for å diskutere fremtidens energibehov og mulighetene for lokal kraftproduksjon. Budskapet var tydelig: Vi må tenke nytt, handle raskere – og gjøre det sammen.

Bestilling fra politisk hold

-Konferansen er et produkt av en politisk bestilling, der hovedutvalget for næring og omstilling kom med bestilling til administrasjonen i Kristiansund kommune om å utrede muligheten for at Kristiansund kommune kan bli selvstendig på energi. Nå fortsetter arbeidet, forteller Elin Kamsvåg som er rådgiver energi, klima og miljø i Kristiansund kommune.

– Vi må handle nå

Kommunedirektør Arne Ingebrigtsen åpnet konferansen med å løfte blikket bakover og fremover. Han pekte på at vi står midt i en reell endring av energisystemet, der overgangen til elektriske kjøretøy, ferger og datasentre, for å nevne noen deler, gir et vedvarende høyere strømforbruk. Samtidig står Norge foran et mulig kraftunderskudd, og gamle reguleringer og tungrodde prosesser gjør det utfordrende å bygge ut ny kapasitet.

– Vi må få til lokal produksjon og lokal kontroll. Nærkraft må skapes der den brukes, sa Ingebrigtsen, og etterlyste tempo, risikovilje og nytenkning.

Fornybar energi som beredskap og industriutvikling

Åslaug Haga fra Fornybar Norge ledet konferansen og poengterte at Norge må satse langt mer på fornybar energi, ikke bare av klimahensyn, men også av hensyn til energisikkerhet og industriutvikling. Hun minnet om at mange kommuner gjør viktige tiltak, men at det nasjonalt skjer altfor lite.

dame scene skjerm - Klikk for stort bildeDen elektriske tidsalder er kommet – hva med Norge? Administrerende direktør i Fornybar Norge, Åslaug Haga Ingunn Strand

Kari Ansnes fra LO presenterte initiativet “Kraftløftet” – en satsing på fornybar energi og gode rammevilkår for næringslivet. Hun pekte på at kraftproduksjon er krevende, spesielt i Møre og Romsdal, men at utvikling og bærekraftige løsninger må skje raskt

Behov for kraft og rammevilkår i industrien

Ole Børge Yttredal fra Norsk Industri understreket at industrien trenger strøm for å sikre bosetting og arbeidsplasser i distriktene. Han la frem tall som viser et behov på 33 TWh ny kraft innen 2035, og mente at havvind vil kunne gi et viktig bidrag på sikt – men at det haster å forbedre eksisterende nett samt rammebetingelser. Skal vi lykkes må vi kunne kutte, flytte, lagre og bytte energibruk. Den kritiske tiden for industriens overlevelse i Norge er i tidsrommet fra nå og frem til 2030.

Transportsektoren i omstilling

Jan Ove Halsøy fra logistikksektoren løftet frem utfordringene med å elektrifisere tungtransport og påpekte at vi i dag har få lastebiler på hydrogen og biogass. Samtidig må teknologi og infrastruktur på plass for at omstillingen skal kunne skje i tide.

– Vi trenger mellomløsninger og teknologi som fungerer nå – ikke bare visjoner for 2050, sa Halsøy.

Fylkeskommunens utfordringer og mål

Silje Hårberg og Per Oterholm fra Møre og Romsdal fylkeskommune løftet frem behovet for grønn omstilling og ny kraftproduksjon. Fylket har landets nest største kraftunderskudd og planlegger bare en brøkdel av det som trengs. De pekte på at god arealforvaltning og lokalpolitisk handlekraft blir avgjørende.

Lokal innovasjon og energisparing i praksis

Tormod Borge Skundberg presenterte Kristiansunds investeringer i geobrønner, varmepumper og solceller – løsninger som allerede har gitt betydelige energibesparelser. Campus Kristiansund viste til varmepumper i havnebassenget, mens FG Eiendom jobber med en energistasjon for tungtransport og mikrogrid-løsninger sammen med NEAS.

– Vi må jakte kilowatt og få kontroll på strømforbruket – det er god økonomi, sa Skundberg.

mann scene skjerm - Klikk for stort bildeEnhetsleder for eiendomsdrift i Kristiansund kommune Tormod Borge Skundberg, fortalte om de mange tiltakene som er gjort ved investeringer på miljøtiltak i Kristiansund kommune. Ingunn Strand

Hogne Hongset: – Vi må tørre å ta de krevende debattene

Hogne Hongset fra Motvind Norge ga i debattdelen ros for denne konferansen, men etterlyste et større fokus på langsiktige løsninger. Og han så frem til neste konferanse der de langsiktige løsningene skulle diskutteres.

– Lavthengende frukt har hengt lenge – noen er blitt råtne. Nå må vi virkelig trøkke på, sa Hongset, og etterlyste tydelige grep på både kort og lang sikt.

Han understreket viktigheten av utslippsfri energi, og mente at vannkraft og kjernekraft begge kan spille en rolle, men at det må skje i takt med naturens tålegrenser.

– Motvind ønsker både industri og lys i husan, men vi vil ikke bygge ned naturen. Vi må føre energipolitikk på naturens premisser, sa han.

folk på scene skjerm bord - Klikk for stort bilde(Fra venstre) Debattleder Roar Halten, ordfører i Kristiansund kommune, Kjell Neergaard, Rådgiver i Motvind Norge Hogne Hongset, Regionleder i LO Møre og Romsdal, Kari Hoset Ansnes og administrerende direktør i Fornybar Norge, Åslaug Haga. Ingunn Strand

Lokale tiltak med nasjonal betydning

Ordfører Kjell Neergaard understreket betydningen av lokalt lederskap i energiomstillingen. Kommunen har tatt grep og ønsker å være en foregangskommune.

– Å spare strøm skal være en slags dugnad – det er et felles ansvar, sa Neergaard.

Konklusjon: Handlekraft og samarbeid

Konferansen viste et sterkt engasjement og vilje til endring – fra både det offentlige, næringslivet og innbyggere. Samarbeid, lokal forankring og tempo i utviklingen ble løftet frem som avgjørende for å sikre både kraft, klima og konkurransekraft i årene som kommer.

 

Konferansen er arrangert og initiert av Kristiansund kommune, i samarbeid med KNN og muliggjort med tilskudd fra Forskningsrådet.

Ved produksjon av artikkelen er ChatGPT benyttet som et verktøy.  

Du kan se opptak av hele konferansen via denne linken til YouTube. På det tidspunkt linken ble lagt ut er det omkring 30 minutter med introduksjon før selve konferansen starter. Det skal endres etterhvert.