Erasmus+-seminar i Kristiansund: Samarbeid for kvalitet og bærekraft i utdanningen

Kristiansund kommune var i slutten av april vertskap for et internasjonalt Erasmus+-seminar med deltakere fra ni europeiske land. Seminaret satte søkelys på strategisk bruk av Erasmus+ for å utvikle kvalitet og sosial bærekraft i barnehage og skole.

Internasjonalt samarbeid og erfaringsutveksling

Seminaret, «Strategic use of Erasmus+ and social sustainability – inspiration for municipalities», ble arrangert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) i samarbeid med Kristiansund kommune. 

Seminaret samlet kommunalt ansatte med ulik erfaring fra Erasmus+-programmet. Målet var å utforske hvordan kommuner kan bruke Erasmus+ strategisk for kvalitetsutvikling i barnehage og skole – og Kristiansund ble valgt som vert nettopp fordi kommunen har utmerket seg med sitt arbeid på dette området.

– Vi har sett at Kristiansund har jobbet godt og strategisk med Erasmus+. Vi er veldig glade for at kommunen har vært en aktiv bidragsyter for å gjøre dette seminaret mulig, sier Kristin Amundsen, avdelingsleder i HK-dir.

-Deltakerne er kommunale medarbeidere fra ni ulike europeiske land som kan bidra til at kommunen engasjerer seg strategisk i Erasmus+ og internasjonalisering. Noen har lang erfaring med Erasmus+ og andre er helt nye. Det har vært en åpen invitasjon til land som deltar i Erasmus+ og det var disse landene som meldte sin interesse for å sende deltakere, forteller Amundsen.

-Vi er opptatt av at Erasmus+ skal ha best mulig effekt ut i utdanningssektoren. HK-dir vil bidra og støtte dette arbeidet gjennom ulike tiltak og arrangementer. Vi vil blant annet fortsette det systematiske arbeidet mot fylkeskommunalt- og kommunalt nivå for å sikre strategisk bruk av Erasmus+ og at programmet kan bidra til å nå regionale og lokale mål på utdanningsfeltet.
- Vi vil rette en stor takk til Kristiansund kommune for å dele sine erfaringer og inviterer oss inn til sine skoler og barnehager, avslutter en meget fornøyd Kristin Amundsen.

Fakta: Elin Mari Strømsholms nøkkelrolle i Erasmus+-arbeidet i Kristiansund kommune

Enhetsleder med internasjonalt fokus

Elin Mari Strømsholm er enhetsleder for barnehage- og opplæringstjenester i Kristiansund kommune. I denne rollen har hun hatt et sterkt fokus på å bruke det internasjonale samarbeidsprogrammet Erasmus+ strategisk for å styrke kvaliteten i kommunens oppvekstsektor.

Viktige medarbeidere i Erasmus+ arbeidet har vært og er styrer i Heinsa barnehage Cecilie Røkkum Syltebø og rektor på Innlandet skole Gerd Inger Endreseth, i tillegg til alle andre medarbeidere i enheten som har bidratt i dette arbeidet.

  • Prosjektleder for utvikling i barnehager og skoler
    • Hun ledet prosjektet "Tilpasset barnehagetilbud i et tverrfaglig perspektiv", som senere utviklet seg til prosjektet "Læringsmiljø og inkludering". Prosjektene har ført til konkrete forbedringer i inkludering og læringsmiljø på tvers av barnehager og skoler.
  • Sikret langsiktig finansiering gjennom akkreditering
    • Strømsholm tok initiativ til kommunens Erasmus+-akkreditering 2023–2027, som sikrer stabil finansiering og gjør det mulig å arbeide mer langsiktig uten omfattende årlige søknadsprosesser.
  • Koordinering av mobilitet og midler
    • Gjennom sitt arbeid har Strømsholm sikret over 250 000 euro i prosjektmidler og lagt til rette for studiebesøk og kompetanseutvikling i land som Finland, Polen, Sverige og Spania.
  • Praksisnære forbedringer
    • Resultatene av Erasmus+-arbeidet inkluderer:
      • Innføring av hvilestunder for alle barn
      • Styrket bruk av alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK)
      • Styrking av det allmennpedagogiske tilbudet i barnehagene
  • Prisvinner på europeisk nivå
    • Kristiansund kommune mottok i 2024 European Innovative Teaching Award for sitt arbeid med inkludering og kvalitetsutvikling under Strømsholms ledelse.
  • Tverrfaglig samarbeid og internasjonalt vertskap
    • Strømsholm har styrket samarbeidet mellom barnehager, PPT og skoler, samt vært vertskap for internasjonale delegasjoner som har kommet for å lære av kommunens arbeid.
       
portrett dame innendørs - Klikk for stort bildeEnhetsleder Elin Mari Strømsholm har vært drivkraften og primus motor i arbeidet med Erasmus+ sammen med alle sine medarbeidere i enheten hun leder. Ingunn Strand

En rød tråd fra ledelse til praksis

Dag to på seminaret besto både av faglig foredrag og diskusjoner samt foredrag fra kommuneledelsen i Kristiansund kommune. Gjennom innledningene fra kommunedirektør Arne Ingebrigtsen og kommunalsjef oppvekst, Olaug Haugen, ble deltakerne introdusert for Kristiansunds tydelige satsing på internasjonalisering og kvalitetsutvikling. I sentrum står en helhetlig tilnærming til oppvekstfeltet og et solid strategisk arbeid forankret i kommunens planer – med Erasmus+ som verktøy.

– Vi arbeider etter prinsippet «Vi skal være der barna er». Dette innebærer å styrke kjerne-tjenestene og se barndommen som en helhet. Erasmus+ brukes målrettet som en integrert del av både kompetanseutvikling og planarbeid, forklarer enhetsleder Elin Mari Strømsholm.

Erasmus+ som styringsverktøy

Enhetsleder Elin Mari Strømsholm presenterte også hvordan Erasmus+ er tett koblet til kommunens egne styringsdokumenter: kommuneplan, oppvekstplan, og årlige planer for barnehager og skoler. Prosjektet "Læringsmiljø og inkludering" er kommunens hovedsatsing under Erasmus+, og ble i 2024 tildelt European Innovative Teaching Award.

Kristiansunds Erasmus+-plan bygger på følgende mål:

  • Barna skal oppleve inkludering og fellesskap
  • Barna skal erfare mestring, utforsking og kreativitet
  • Barna skal medvirke i eget liv
  • Barna skal være forberedt på samfunnsendringer

Læringsmiljø og inkludering i praksis

Nest siste dag i seminaret bød på besøk hos en barneskole og en barnehage i Kristiansund kommune. I tillegg fikk deltakerne også presentasjoner fra flere.

Allanengen skole

På Allanengen skole fikk deltakerne se hvordan tverrfaglig arbeid med elevhelseteam og miljøveilederteam skaper et trygt og inkluderende læringsmiljø. Eksempler på tiltak inkluderer trivselsteam, skolefrokost, læring i friluft, og samarbeid med frivilligheten.

Karihola barnehage

Karihola barnehage imponerte med sitt fokus på språk, inkludering og barns medvirkning. Erfaringer fra Erasmus+-deltakelse har blant annet ført til styrket arbeid med ASK (Alternativ og Supplerende Kommunikasjon) og bedre fysisk læringsmiljø.

Dale barnehage

Også Dale barnehage bidro til inspirasjon, med sitt arbeid for å skape et inkluderende læringsmiljø i naturskjønne omgivelser. De som jobber i denne barnehagen bruker ASK i hele dagens rytme og har dratt nytte av Erasmus+-erfaringer fra blant annet Sverige, Østerrike, Spania og Belgia. Refleksjoner rundt egen praksis og kulturforståelse har blitt en viktig del av barnehagens utvikling.

– Vi lærer om oss selv ved å lære om andre! sier en av de som jobber ved Dale barnehage.

Felles utfordringer og muligheter

I arbeidssesjonene i løpet av oppholdet ble det tydelig at til tross for ulike nasjonale kontekster, deler kommunene mange av de samme utfordringene:

  • Mangel på utdannede lærere
  • Behov for økt kvalitet i utdanningen og bedre digitale ferdigheter
  • Krevende arbeid med inkludering og sosial bærekraft
  • Foreldrestøtte og ungdomsforberedelse for fremtidens samfunn

Deltakerne identifiserte også behov for mer praksisnær undervisning, å møte samfunnets forventninger til utdanningsinstitusjoner, samt betydningen av å rekruttere ledere med tid og kompetanse til å utvikle skolene.

Samtaler og refleksjoner

I plenumsdiskusjoner ble det lagt vekt på viktigheten av å sette tydelige mål, involvere medarbeidere i utviklingsarbeidet, og balansere nasjonale direktiver med lokal tilpasning.

Et viktig tema var hvordan sosial bærekraft må inngå som en naturlig del av styrings- og utviklingsarbeidet i kommunene, noe Kristiansund har vært en pionér på gjennom sitt arbeid med planverket der bærekraftsmålene er implementert som en naturlig del av absolutt alle planer.

folk innendørs - Klikk for stort bildeDiskusjoner og erfaringsutveksling på tvers av landegrenser sto på plakaten da HK-dir inviterte til seminar i Kristiansund i slutten av april 2025. Ingunn Strand

Internasjonale perspektiver og inspirasjon

Flere av deltakerne uttrykte begeistring for både det faglige innholdet og den varme mottakelsen i Kristiansund. Melinda Zijp fra Brussel, Anto Cetina fra Hannover og Geir Morten Førland fra Lørenskog fremhevet betydningen av nettverksbygging og læring på tvers av land og nivåer. Ikke minst var de imponert over hvordan Kristiansund klarer å implementere strategisk tenkning fra ledelse til praksis i barnehager og skoler.

– Jeg tar med meg «den røde linjen» i Kristiansund – viktigheten av forankring, visjon og lederskap, sa Geir Morten Førland.

-Det har vært interessant å bli bedre kjent med arbeidet som skjer i Kristiansund. Det er også spennende å se den tydelige røde tråden mellom de ulike nivåene, fra innleggene fra kommunedirektør og kommunalsjef for skole og oppvekst til det konkrete arbeidet og erfaringene i barnehagen og skolen vi besøkte, sier avdelingsleder Kristin Amundsen.

-Ellers er vi også imponert over det flotte nybygget Campus Kristiansund og ambisjonene for hva dette skal bidra til i regionen smiler Amundsen.

I produksjon av artikkelen har verktøyet ChatGPT vært benyttet.
 

folk innendørs - Klikk for stort bilde
portrett dame innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde
folk innendørs - Klikk for stort bilde