Til barnets beste
Lippestad tok forsamlingen med på en tankevekkende fortelling gjennom verdier, lover samt konkrete historier fra sitt eget liv – alt med fokus på hvordan vi som tjenesteytere møter barn og familier i sårbare situasjoner.
– Hvilket verdigrunnlag styrer oss i hverdagen, og hvordan bygger vi tillit til dem vi skal hjelpe? spurte Lippestad, og oppfordret alle i salen til å reflektere over sitt eget faglige ståsted.
Sømløst samarbeid
Lippestad understreket betydningen av at tjenester samarbeider sømløst til innbyggernes beste – særlig for barn med sammensatte behov. Barnekoordinatorrollen ble løftet frem som et eksempel på hvordan man kan skape trygghet og forenkle hverdagen for familiene.
-Barnekoordinator er den beste sparingen for en kommune. Vedkommende hjelper familiene med alt det byråkratiske som er krevende for de fleste, men kanskje ennå mer krevende for familier i krise, å sette seg inn i. En dyktig og erfaren person inn i en slik rolle, er veldig besparende på alle måter, også økonomisk. Det er viktig med tydelige avklaringer av dennes rolle og myndighet for å lykkes i denne jobben, forklarer Lippestad energisk.
Lippestad viste også til hvordan hierarkiet i lovverket – fra Grunnloven og menneskerettighetene, til barnekonvensjonen og likestillingsloven – gir tydelige føringer for hvordan tjenester skal organiseres og utøves. -Verdiene som ligger i disse lovene må gjennomsyre alt vi gjør, poengterte han.
Gjennom personlige historier – blant annet om datteren Rebekka som fikk dø hjemme med sine rundt seg samt en tidligere klient som fant mestring gjennom revy i fengselet, for første gang i livet i en alder av 37 år, – illustrerte han hvordan respekt, anerkjennelse og verdibasert kommunikasjon kan utgjøre en forskjell, også i de mest krevende situasjoner.
Advokat Geir Lippestad kom med flere innspill, basert på egne erfaringer, verdibasert kommunikasjon kommunisere på. Han var veldig opptatt av betydningen av å kommunisere verdibasert.
Ingunn Strand
Rettssikkerhet
Lippestad fortalte om de vurderingene han gjorde da han takket ja til å være forsvarer i 22.juli-saken. Det var for meg helt klart, dog etter samtale med min kone, at det var riktig for meg å takke ja til denne forespørselen med utgangspunkt i egne verdier som tar utgangspunkt i rettssikkerheten til oss alle.
Rettssikkerhet for alle er avgjørende for tillit i samfunnet vårt, understreker Lippestad.
– Det handler om å se folk, anerkjenne dem, og å tørre å kommunisere tydelig, også når det er vanskelig. Det er slik vi bygger tillit og sikrer rettssikkerheten for alle, avsluttet Lippestad.
ChatGPT har vært benyttet i produksjonen av denne artikkelen.
Leder for Oppvekstnettverk Nordmøre, Astrid Mogstad Høivik, takket Geir Lippestad for en utmerket dag med veldig gode foredrag.
Ingunn Strand