Utvikling i Kristiansund sammen med andre
Denne digitale løsningen, utviklet av kommunens avdeling for utvikling og digital innovasjon (AUDI), har som mål å effektivisere lager- og logistikkprosesser innen hjelpemiddelforvaltning.
Nå er produktleder Merethe Blisten i Kristiansund for å starte på arbeidet som skal gjøre at “Påkobla hjelpemiddel” blir tilgjengelig for alle landets kommuner etterhvert.
-Nå skal løsningen testes og de fem kommunene som allerede benytter løsningen skal etter hvert over til å blir driftet fra oss i KS Digital. Når det er gjort, vil andre kommuner kunne ta løsningen i bruk etterhvert som de ønsker dette, forteller produktlederen.
Erik Ingebrigtsen, leder for avdeling for utvikling og digital innovasjon i Kristiansund kommune, er imponert og stolt over det arbeidet som er gjort av de lokale utviklerne og det nasjonale samarbeidet som de har fått til for å lage denne løsningen sammen til det beste for alle innbyggere.
Starten
"Påkobla hjelpemiddel" startet som et initiativ fra en intern arbeidsgruppe i Kristiansund kommune, som identifiserte utfordringer knyttet til lager og logistikk i forvaltningen av hjelpemidler. I 2022 ble prosjektet en del av den nasjonale gruppen DigiHot, sammen med NAV og KS, hvor en nasjonal kartlegging av hjelpemiddellagrene ble gjennomført. Basert på funnene ble en "best practice"-modell utviklet, og løsningen ble tilpasset en nasjonal standard.
Samarbeid suksesskriterium
Samarbeidet med andre kommuner har vært avgjørende for prosjektets suksess. Molde kommune var den første til å bli med i utviklingen av "Påkobla hjelpemiddel", etterfulgt av Hustadvika og Nordre Follo kommuner. Dette samarbeidet har bidratt til å adressere ulike utfordringer basert på kommunestørrelse og behov.
KS Digital
KS Digital er kommunesektorens felles tjenestetilbyder av digitale tjenester og sammen med KS, sektorens utviklingsaktør.
Mandatet til KS Digital er blant annet å skalere opp løsninger som allerede er utviklet i kommunene.
Gjennom samarbeidet med KS Digital vil løsningen nå bli kvalitetssikret og gjort tilgjengelig for kommuner over hele landet. Interessen for "Påkobla hjelpemiddel" har vært stor, og mange kommuner ser frem til å ta den i bruk. Videre planlegges det å utvide funksjonaliteten til å inkludere lager og logistikk for velferdsteknologi, med søknad om finansiering i mai og utviklingsstart kort tid etter at midlene er sikret.
– Dette er et stort løft for kommunene. Vi opplever stor interesse for løsningen, og den vil bidra til mer effektiv ressursbruk og kortere ventetider for innbyggerne, sier Merethe Blisten, produktleder i KS Digital.
For mer informasjon om tjenesten og prisdetaljer vil oppdateringer bli publisert på KS Digitals hjemmeside via denne linken, etter hvert som de blir tilgjengelige.
Arbeidet som er gjort med utviklingen av Påkobla hjelpemiddel har bestått mye i arbeid på skjerm i tillegg til undersøkelser ute i selve tjenesten.
Ingunn Strand
Hva er “Påkobla hjelpemiddel”?
-Det er en løsning for å håndtere lager og logistikk av hjelpemiddel som innbyggere i kommunene trenger. Løsningen håndterer hvilket hjelpemiddel til hvem, reparasjoner og tilpasninger, ulike oppdrag som er tilknyttet de enkelte hjelpemiddel, oversikt over hvem som har lånt for eksempel en rullator. Den håndterer også varig utlån eller langtidsbehov. Vi har nå fått kontroll på og satt i system behov og bruk for hjelpemiddel både det som skal leveres ut og det som skal tilbake. I tillegg har vi kontroll på eventuelle reparasjoner, opplæring og når ulike hjelpemiddel skal lånes ut på nytt, forklarer utvikler Ole Morten Didriksen
Jonas Udjus Frorud, Hege Kristin Sjåvik Hånde, Merethe Blisten, Erik Ingebrigtsen og Ole Morten Didriksen er veldig godt fornøyd med at de nå skal jobbe mye tettere sammen fremover til det beste for våre innbyggere.
Ingunn Strand
I produksjon av artikkelen har ChatGPT vært brukt som verktøy.