Kristiansund tar grep: Vil bli pilotkommune for lokal fornybar energi

Norge går mot et underskudd på strøm fra 2027 – Kristiansund tar utfordringen på alvor og inviterer til konferanse om framtidens energiløsninger.

Sårbar region

Behovet for mer lokal, fornybar energi i Norge haster. Spesielt i Møre og Romsdal, som i dag importerer over 40 prosent av sitt strømforbruk og har et høyt utslipp fra industri og transport. Dette gjør fylket til en av de mest sårbare regionene i landet når det gjelder energiforsyning og grønn omstilling.

Politisk bestilling

Kristiansund kommune ønsker nå å gå foran som et godt eksempel og har fått politisk bestilling på å utrede muligheten for å bli selvforsynt på fornybar energi. – Vi står midt i et energisystem i endring. Skal vi lykkes med grønn omstilling og sikre arbeidsplassene våre, må vi handle raskt og lokalt, sier rådgiver energi, klima og miljø, Elin Kamsvåg, i Kristiansund kommune.

Lokal produksjon – en nøkkel til beredskap og bærekraft

Teknologier som solceller, nærvind, termisk varme og energieffektivisering kan tas i bruk umiddelbart, uten lange konsesjonsprosesser. Ved å bruke allerede nedbygd areal og eksisterende bygningsmasse, kan både privatpersoner, næringsliv og det offentlige bidra til å øke produksjonen av fornybar energi.
– I en verden preget av uro og et endret trusselbilde, handler dette også om beredskap. På samme måte som vi nå forstår viktigheten av å ha mat og vann lagret, må vi også tenke på energiberedskap. Lokal produksjon av fornybar energi gir oss større trygghet, understreker Elin Kamsvåg som er rådgiver energi, klima og miljø i Kristiansund kommune.

Konferanse: «Energisystem i endring» – 7. april

For å kickstarte dette arbeidet inviterer Kristiansund kommune sammen med Kristiansund og Nordmøre Næringsforum (KNN) til konferansen «Energisystem i endring» på Kulturfabrikken 7. april. Arrangementet er gratis og åpent for alle, og kan følges både fysisk og digitalt.

Administrerende direktør i Fornybar Norge, Åslaug Haga, leder konferansen som setter søkelys på hvordan kommuner, næringsliv og innbyggere sammen kan ta ansvar for den nødvendige energiomstillingen.

Du finner programmet via denne linken til KNN sin hjemmeside.

Fysisk deltakelse krever påmelding. Du melder deg på via denne linken til påmeldingsskjemaet hos KNN.

Digital deltakelse krever ingen påmelding – følg konferansen direkte på YouTube via denne linken.

Konferansen er støttet av Forskningsrådet.

Verktøyet ChatGPT har vært benyttet i produksjon av denne artikkelen.