Mønsås Folkeparken skole

Denne uken ble det invitert til mønsås på Folkeparken skole. Her var de som bygger skolen, byggherre, arkitekt og entreprenør tilstede for bacalao med påfølgende kaffe og kaker.

Det skaper begeistring å komme inn i bygget.

Hva er mønsås?

Kranselag, også kalt sperreskål eller mønsåsfest, er en gammel byggetradisjon som gikk ut på at snekkerne setter opp en krans eller busk i mønet når bygget var under tett tak. Byggherren spanderte så en fest på snekkerne innen en uke. I dag er dette gjerne en gave (typisk rødvin eller konjakk) eller et måltid (snitter, pizza, eller lignende). Holdes festen i tide henges det til takk opp flagg eller en blomsterkrans på et synlig sted, vanligvis i mønsåsen på saltak, ellers i et hjørne av flattaksbygg. Dersom dette ikke gjøres innen en uke etter kransen/busken er reist, vanker det i stedet en fillemann eller mønsåskall.[1] «Fillemann» er en tradisjon i byggebransjen som består i at håndverkere henger opp en dukke på nybygget når byggherren ikke har sørget for at det blir avholdt kranselag innen en uke etter at bygget har kommet under tak.[2]
Fillemann hengt opp for å markere at det ikke har blitt arrangert kranselag
Tradisjonen har røtter som lar seg spore tilbake til Sentral-Europa omkring 1400-tallet, men er forskjellig fra land til land. I Polen heises en pyntet eviggrønn busk opp sammen med siste taksperre eller toppelement, mens danskene bruker tre kranser i sperrene.

Kilde: Wikipedia

Tett tak og tett bygg på Goma

Byggingen av den nye Folkeparken barneskole på Goma nådde en viktig milepæl denne uken, da mønsåsen ble feiret. Skolen, som vil ha plass til 400 elever, er en del av Kristiansund kommunes nye skolestruktur, og markerer en moderne satsing på fremtidens læringsmiljøer.

Byggherren, altså Kristiansund kommune, inviterte til mønsås denne uken. Her var de som faktisk bygger skolen tilstede sammen med både entreprenør, ordfører, varaordfører, kommunalsjef for oppvekst, kommunalsjef for teknisk og kultur sammen med mange andre. Alle var de invitert på bacalao og kaffe og kake.  Både ordfører, kommunalsjef oppvekst og daglig leder for entreprenøren skrøyt av den gode jobben som gjøres med selve byggingen av skolen.

folk innendørs byggeplass - Klikk for stort bildeHer er alle som jobber i det daglige med byggingen av Folkeparken skole samlet for bacalao, kaker og kaffe, ved markeringen av mønsås. Ingunn Strand

-Jeg er stolt, rørt og ydmyk av å være tilstede her i dag, og se hvor langt dette bygget har kommet. I dag er vi samlet i en viktig milepæl, dette er et symbol på fremgang og samarbeid, at vi har kommet et langt steg i prosessen. Dette er et veldig viktig prosjekt og masse lykke til i arbeidet med å ferdigstille Folkeparken skole, sa ordfører Kjell Neergaard i sin tale til forsamlingen.

folk byggeplass innendørs - Klikk for stort bildeOrdfører Kjell Neergaard skrøyt av arbeidet som nå er gjort og ønsket lykke til videre med gjenstående arbeider. Ingunn Strand

-Tusen takk til entreprenøren, tusen takk for arbeidet som er gjort så langt, tusen takk til alle som har jobbet dette frem og at vi nå er under tak. Tusen takk for at vi nå kan begynne å se for oss hvordan dette skal bli når skolen er ferdig. Dette skaper begeistring å komme inn her for oss alle sammen. Det betyr veldig mye for oss, sa en begeistret kommunalsjef oppvekst Olaug Haugen. 

 -Ja da har vi tett tak og tett bygg faktisk. Vi har kommet veldig langt i byggeprosessen. Dere som jobber her skal være stolt av det arbeidet som dere har gjennomført, og at vi har klart det ambisiøse målet vi har hatt med å ha med en stor andel lærlinger i dette prosjektet. Tusen takk alle sammen. Jeg vil også takke byggherren for å være en god byggherre som vi har hatt et godt og løsningsorientert samarbeid med. Tusen takk og lykke til videre, sier en veldig godt fornøyd Eskild Røsand fra totalentreprenøren Betonmast Røsand.

folk innendørs byggeplass - Klikk for stort bildeDaglig leder Betonmast Røsand Eskild Røsand sammen med kommunalsjef oppvekst i Kristiansund kommune Olaug Haugen. Ingunn Strand

Planlegging

Planleggingen av skolen startet for fullt våren 2022, etter vedtak om ny skolestruktur. Arbeidet med brukermedvirkning i rom- og funksjonsprogrammet, forprosjektet og anbudsrundene pågikk parallelt med reguleringsarbeidet. I overgangen august/september 2023 ble reguleringsplanen vedtatt, og kontrakten skrevet med totalentreprenør Betonmast Røsand.

Byggeprosess og fremdrift 

Rivningen av Gomalandet skole og Røsslyngveien barnehage startet i november 2023, og grunnarbeidene var i gang i januar 2024. Den første betongstøpen fant sted i februar, og nå er taket på plass. Mønsåsfeiringen markerer et viktig steg i byggeprosessen, men det gjenstår fortsatt mye arbeid før skolen er ferdig.

Skolen omfatter et stort bygg og et omfattende uteområde. Når Kristiansund kommune mottar nøklene til bygget, vil det være en innflytningsperiode før elevene og ansatte kan ta det i bruk. Vi overtar bygget før høstferien neste når. Det arbeides nå med detaljene for denne fasen, og skolen vil være klar for ansatte og elever i løpet av høsten 2025. 

byggeplass utendørs - Klikk for stort bildeByggearbeidene har kommet så langt ved Folkeparken skole at mønsås ble feiret denne uken. Ingunn Strand

Moderne fasiliteter for læring og aktivitet 

Den nye skolen er utformet for å gi optimale læringsforhold for barn i alle klassetrinn. Skolen er delt inn i tre soner basert på alder. 1.-2. trinn og SFO har arealene sine i første etasje, med enkel adkomst fra hente- og bringeområdet. 3.-4. trinn vil ha sitt areal i underetasjen, mens 5.-7. trinn holder til i øverste etasje. I 2. etasje finner vi lærernes arbeidsplasser, møterom og personal rom i den ene enden, resten av etasjen tilhører 5.-7.trinn."

Hver aldersgruppe har tilgang til to trinnrom med tilhørende lite grupperom, samt større grupperom og fellesrom i hver etasje. Bygget har desentraliserte innganger, noe som gir hvert trinn sin egen grov- og fingarderobe.

Funksjonelle fasiliteter for både ansatte og elever 

Folkeparken skole vil også romme kontorer for elevtjenester, driftspersonell og skolens egne ansatte. Elevtjenesten er plassert ved hovedinngangen, mens rektorstabens kontorer ligger innerst i første etasje sammen med resepsjonen. 

Idrett og kreativ utfoldelse 

Skolen vil få en egen gymsal med teleskoptribune, som kan romme alle skolens elever. I denne fløyen vil det i tillegg til gymsalen bli garderobeanlegg samt musikkrom med øvingsrom. Det vil også bli en egen fløy for verksteder tilpasset ulike aktiviteter – både digitale, tørre, våte og støvete.
I hjertet av bygget, langs hovedkorridoren kalt skolegata, vil det være spesialrom for mat og helse, lokaler for SFO, samt et bibliotek som henger sammen med arealet i skolegata.

Et stort uteområde med variasjon 

Utearealet rundt skolen vil være variert, med opparbeidede flater for ballspill og lekeapparater, samt store områder med uberørt natur. Området blir gjort tilgjengelig for alle gjennom gangstier med universell utforming, slik at det blir lett å bruke for både elever og andre som ønsker å benytte det.

Skolebygget har nærmiljøsone, der deler av bygget kan lånes og leies ut. Uteområdet er tilgjengelig og vi ønsker at dette skal være en del av en attraktiv bydel.

En bærekraftig og moderne skole 

Folkeparken skole er ikke bare en moderne undervisningsarena, men også et forbilde for bærekraftig bygging. Skolen er utstyrt med grunnvarmebrønner og solceller, noe som bidrar til redusert energibruk. Bygget er også tilnærmet et passivhus, med høyere standard enn teknisk forskrift, for energieffektivitet og et svært lavt behov for oppvarming. 
Kristiansund kommune ser frem til å fullføre dette viktige prosjektet, som skal gi byens barn en moderne og inkluderende skole med rike muligheter for læring og utfoldelse.

illustrasjon bygg - Klikk for stort bildeIllustrasjon av hvordan Folkeparken skole kommer til å se ut når den er ferdig bygget. Illustrasjonen er laget av Bjørnådal Arkitektstudio..