Offentlig innovasjon vinner techpriser

Avdeling for utvikling og digital innovasjon i Kristiansund kommune vinner samfunnskategorien i en av tre mulige kategorier: energi, hav og samfunn, i tillegg til å vinne og være vurdert beste totale løsning på Hackathon i regi av GreenTechSee. På toppen av dette vant de også publikumsprisen på konferansen.

Kommunens digitale utviklingsavdeling

Du husker vel covid, vaksinering, rapportering om sykdom sammen med ensomhet? Alt dette ga denne gjengen en utfordring som de løste med blant annet å utvikle c19.no. Dette ble en viktig portal for alle i vår kommune og i mange andre kommuner i landet vårt i arbeidet som kom med pandemien og håndtering av den.

Siden den gang har denne gjengen gjort mange andre spennende utviklingsoppdrag til gode for innbyggere landet over.  Alle oppdrag er basert på reelle utfordringer noen i vår offentlige organisasjon har i sin hverdag.

Og denne uken har de landet en delpris og hovedprisen for skissen til en beredskapsapplikasjon.

Oppgave som skulle løses

Oppgaven som skulle løses i løpet av tre dager, var å bruke teknologi og hjernekraft for å fremme innovasjon og bærekraft. Det var 10 ulike grupper som deltok i denne konkurransen. Og temaene de skulle lage løsninger innenfor var hav, energi og samfunn. 

Kristiansund kommune deltok med 2 lag, med utspring i samme avdeling. Den ene gruppen jobbet med å lage en app som skal kunne brukes i forbindelse med beredskapsarbeid og den andre jobbet med en skisse til låsing av el-sykler.

folk scene skjerm - Klikk for stort bildeAvdelingsleder Erik Ingebrigtsen presenterer appen som vant 3 priser på GreenTechSee festivalen i Kristiansund denne uken. Ingunn Strand

Gjengen som deltok, og vant - Green Taxi med appen SafeHaven

Green Taxi vant sammenlagtseieren med produktet SafeHaven, i tillegg til at de også vant i kategorien samfunn med utviklingen av denne appen samt publikumsprisen på konferansen. Medlemmer i denne gruppen var Hege Sjåvik Hånde, Oda Skjølsvold, Alida Hjelljord, Ole Morten Didriksen og Erik Ingebrigtsen.

Det hele starter med en ide om et ønske om å bidra til at våre innbyggere er godt forberedt om en krise skulle oppstå. Dette krever blant annet for innbyggerne at de har mat og vann i hus. Som et eksempel legger du inn hva du har som mat med utløpsdato og da vil appen gi beskjed når utløpsdatoen nærmer seg, slik at du kan ta den maten som snart har utløpsdato inn i den daglige bruken av mat og kjøpe inn nytt med ny utløpsdato langt frem i tid.

-Vi gjorde brukertester for å sjekke ut hva våre innbyggere er mest opptatt av dersom en krise skulle inntreffe. Det kom klart frem at de var mest opptatt av barna sine. Det har vi tatt inn slik at ved å legge inn barna i appen vil foreldre eller foresatte få beskjed når de er kommet i sikkerhet, forteller designer Hege Sjåvik Hånde.

Dette ble da en skisse til en app som kan brukes i forebyggende øyemend samt at den kan brukes til å informere og holde oversikt i en situasjon der en reell krise har oppstått.

Juryens begrunnelse

Juryen har bestått av Atle Jacobsen, daglig leder, Vindel AS, Hilde Aspås, næringssjef, Møre og Romsdal fylkeskommune, Lisa Kolden Midtbø, forsker sjømatforedling, Møreforsking, Nina Ersnes Hansen, salgs og markedslederr, JEMAR Norpower AS og Ragnar Wisloff, leder for data & KI strategi, Accenture. 

– Produktet de har laget går i stor grad rett inn i den usikre tiden vi lever i nå, forklarer Jacobsen.

Kriterier som lå til grunn ved vurderingene juryen har gjort

 • Innovasjonsgrad: Hvor omveltende har prosjektet potensiale til å være? Er det en “game-changer”?
 • Gjennomførbarhet: Har produktet kommersiell nytte? Er det skalerbart?
 • Korrelasjon: Hvor godt er produktet relatert til bærekraftsmålene/domenet?
 • Teknologisk løsning: Hvor avansert og komplett er løsningen sett med teknologi-øyne?
 • Innsalg: Hvor godt klarer teamet å kommunisere ideen og produktet til juryen?
 • Nytte: Hvilken samfunnsmessig nytte vil produktet ha?
 • Modenhet: Hvor mye gjenstår for å kommersialisere produktet ("time-to-market")?

 

Og Green Taxi leverte på alle punkter i kriteriesettet.

GreenTechSee

 • Hvem?
  En non-profit-forening drevet av teknologientusiaster med ønske om å bidra til bærekraftig utvikling.
 • Hva?
  Et samlingssted for teknologientusiaster og innovatører som ønsker å gjøre noe med vår tids største utfordring.
 • Hvorfor?
  Hvorfor GreenTechSee?

Vi påstår at bærekraftproblemet skaper muligheter for ny skalerbar næring.
Vi påstår at denne teknologi- og næringsutviklingen kan skapes i vår region.
Vi påstår at timing og modenhet i teknologi til å gjennomføre et slikt initiativ er riktig.

Kilde: https://www.greentechsee.no/

Flere hackathons i regi av GreenTechSee

Det kommer flere arrangementer i nær fremtid. Både Molde og Ålesund vil få besøk av denne gjengen med engasjerte tech-folk. I tillegg kommer det en GreenTechSee-festival i september 2025 på Campus Kristiansund.

folk scene innendørs - Klikk for stort bildeGjengen med tech-frivillige takker for seg i denne rnde, men inviterer til Hackathons både i Molde og Ålesund i år i tillegg til stor festival på Campus Kristiansund i september 2025. Ingunn Strand