Påkobla - dyktige folk jobber sammen og skaper nytt - til det beste for deg

I kystbyen Kristiansund har det de siste årene blitt utviklet digitale produkter som er tatt i bruk i hele landet, til det beste for alle våre innbyggere.

Påkobla Kristiansund

Påkobla er en paraply, i den ligger det mange tjenester som allerede har startet samt mange uløste tjenester for deg som innbygger. 

-Vi har Påkobla nøkkel, som gir adgangskontroll til alle kommunens bygg, vi har Påkobla melding, som er sms til innbyggere, ansatte og pårørende, vi har Påkobla rusoppfølging i forbindelse med den nye narkotikalovgivningen fra Staten. Og vi jobber med å utvikle Påkobla oppgave – her skal alle som jobber i kommunen ha oversikt over de oppgavene vi til enhver tid skal gjennomføre. Vi utvikler også Påkobla booking, det blir da en mulighet for å reservere og bruke resurser som kommunen eier.  Vi har troen på at du som innbygger eier bittelitt av alt kommunen eier og da skal ha mulighet til å benytte deg av til alle eiendommer som kommunen eier, når ikke andre benytter arealene, forklarer en engasjert leder for avdeling for utvikling og digital innovasjon i Kristiansund kommune Erik Ingebrigtsen.

Påkobla - en brukerreise 

-Du skal feire mormors 80-årsdag og ønsker at hun skal feires ordentlig i Festivitetens hovedsal. Da kan du booke hovedsalen i Festiviteten digitalt. Da vil du motta en digital nøkkel for det tidsrommet du ønsker å benytte lokalet, det går automatisk melding til renhold, du kan også booke servering i den samme digitale løsningen og faktura sendes deg helt automatisk basert på dine valg i selve bestillingen, forteller Ingebrigtsen.

folk innendørs kontor - Klikk for stort bildeEn typisk dag på jobben - spørsmål stilles og svar finnes gjerne i fellesskap. Ingunn Strand

Påkobla hjelpemiddel

-Alle våre løsninger baserer seg på et reelt problem, en reell utfordring som noen i vår organisasjon har, smiler Ingebrigtsen. Det reelle og vår nærhet til de som eier problemet gjør at vi lykkes så bra som vi gjør.

-Påkobla hjelpemiddel begynte som et ønsket prosjekt fra en digital arbeidsgruppe hos oss i Kristiansund kommune. De så at lager og logistikk hos forvaltningen av hjelpemidler var en utfordring å gjennomføre på en korrekt og effektiv måte.  Vi ble engasjert hos dem tidlig i 2022 – og ut i fra kartlegginger og arbeid vi begynte på, vi ble raskt invitert inn i en nasjonal gruppe som heter DigiHot. 

-DigiHot er styrt av NAV og KS. Vi gjennomførte en nasjonal kartlegging av hjelpemiddellagrene i hele Norge for DigiHot. På bakgrunn av vår undersøkelse konkluderte vi med en “best practice” sett med våre øyne.  Vi var allerede i gang med et system i Kristiansund kommune, dette tilpasset vi en mer nasjonal standard. På dette tidspunkt møtte vi Molde kommune. De så de samme problemstillingene som vi så, dog hadde de kommet lenger i anskaffelsen enn oss, men de så at en kommune må jobbe sammen med flere for å lykkes godt, forklarer Ingebrigtsen.

rom kasser folk  - Klikk for stort bildeHer er gjengen på befaring på Hjelpemiddellageret. Hege Kristin Sjåvik Hånde

Suksesskriterium - samarbeid

Molde kommune var den første kommunen som ble med i dette samarbeidet.  Et veldig godt samarbeid har vi hatt med dem i den videre utviklingen av Påkobla Hjelpemiddel. I dette samarbeidet så vi behovet for kunnskap om utfordringer mindre kommuner har i dette arbeidet. Der kom Hustadvika kommune som en viktig deltaker og samarbeidspartner. Så kom behovet for en ennå større kommune og Nordre Follo meldte seg på.  Det viser seg at utfordringsbildet er annerledes for ulike kommuner og vi så at annerledesheten hadde med antall innbyggere å gjøre.  

-Vi så at jo større prosjektet ble, jo bedre ble det og desto større nasjonal oppmerksomhet har vi fått. Nå har vi fått Bergen med i samarbeidet. I tillegg til at flere andre store kommuner er interessert i dette systemet.

-Dette viser at vi med innovasjon, samarbeid og bra folk så klarer vi å drive utmerkede og viktige nasjonale prosjekter fra Nordmøre, understreker Ingebrigtsen.

-Vi drifter, supporterer, gjør vedlikehold og videreutvikling fra oss i Kristiansund kommune til mange små og store byer rundt om i hele Norge. -Det å gå fra en post-it over til et fullverdig digitalt logistikksystem som i tillegg er skreddersydd til hjelpemiddelformidlingen, har vært et enormt løft både for de som jobber med hjelpemiddelformidling i det daglige og de som har behov for hjelpemidler, sier Ingebrigtsen.

Hvordan har AUDI jobbet

AUDI - avdeling for utvikling og digital innovasjon, består i dag av 9 dyktige medarbeidere, i tillegg til meg som leder, sammen skaper vi gode produkter til det beste for Kristiansund kommunes innbyggere, smiler Ingebrigtsen, og legger til at det nasjonale utfordringsbildet er rimelig likt og det vi løser her i Kristiansund kommune har faktisk nasjonal relevans.

Et prosjekt oppstår ut i fra et reelt kommunalt behov, fra den kommunale driften sin side. Når vi får en henvendelse går vi inn i dem og kartlegger hva som er nåtidssituajsonen. Neste punkt på oppgavelisten vår er da å vurdere hvordan skape en ønsket situasjon. I det videre arbeidet starter en av våre dyktige designere å lage en skisse på hvordan det kan bli. Skissen presenteres til den aktuelle enhet/avdeling for tilbakemelding og videreutvikling. Det er viktig for oss at alle som skal jobbe med dette er med i hele løpet.

Utvikler Ole Morten Didriksen understreker viktigheten av at skissen som han får å jobbe med er god. Grunnen til det er at når han som utvikler starter å kode den digitale løsningen, er det veldig ressurskrevende å endre på den. Å endre en skisse er ikke så ressurskrevende. Derfor er det så viktig at alle deltar i utviklingen av skisser og kommer med tilbakemeldinger og spørsmål i den fasen av utviklingen. -Dette er også noe av det jeg opplever at vi er så gode på. Vi diskuterer oss frem og stiller de fleste spørsmål på skisse-stadiet.

skjerm mann kontor - Klikk for stort bildeUtvikler Ole Morten Didriksen trives veldig godt på jobben. Han understreker viktigheten av samarbeid og godt skissearbeid før han skal starte med sin koding av tjenesten/produktet. Ingunn Strand

Fra lokalt til nasjonalt

Vi ser at utfordringene hos oss i Kristiansund har et nasjonalt bilde, veldig mange norske kommuner har samme utfordringer og vi kan bygge større systemer sammen. Det har vi sett i det arbeidet vi har gjort de siste årene, der samarbeid og læring sammen med de andre deltakende kommunene har vært så bra og gitt så gode resultater.

Det viktigste er jo at du som innbygger lettest mulig kan få tilgang til kommunale tjenester du har behov for uansett om du har noen forkunnskap om tjenesten i utgangspunktet.
Poenget er at du som pårørende enkelt skal kunne bestille en rullestol til din gamle mor. På sikt ønsker vi å kunne tilby EN dør inn, det skal være enkelt å komme inn, offentlig tilgjengelig.

Påkobla Hjelpemiddel vil på slutten av 2024 vil ha over 600.000 innbyggere i hele Norge som skal kunne benytte løsningen som vi i Kristiansund kommune har utviklet, i tett og veldig godt samarbeid med de andre kommunene og da spesielt Molde kommune, som kom med i arbeidet aller først. 

Videreutvikling

Vi jobber kontinuerlig med å utvikle oss, nye tjenester og nye muligheter. Vi har for eksempel veldig god dialog med HelseNorge, vi har en god plan om at Påkobla Hjelpemiddel skal inn på HelseNorge, som gjør at både du og dine pårørende, som du har lagt til, kan hjelpe deg.
Akkurat nå jobber vi med å lage “Pakkebokser”, som gjør at du kan hente ditt hjelpemiddel hele døgnet. 

Suksesskriteriene - unikt miljø som jobber tett i det daglige

Vi lykkes fordi vi har de riktige og dyktige folkene med oss, fordi vi samarbeider så godt og fordi vi er tett på oppgaven som skal løses.  Vi er 5 utviklere, 1 datascientist, 1 tjenestedesigner, 1 UX-designer og 1 leder som jobber i Kristiansund kommune. I tillegg kommer alle de vi dyktige folkene vi samarbeider med i kommunen og over hele landet.

Suksessen vår er blant annet at det er en kollega som kommer med problemstillingen, det er internt og det er kort vei til tjenesten som trenger å få løst problemstillingen. 

Vi i kommunal sektor er tilstede for våre innbyggere fra de fødes til de dør, og vi skal i dette livsløpet bistå best mulig til våre innbyggere. Problemstillingene rundt dette er organiske, så vi må endre oss raskt. At vi nå har flere pleietrengende og færre hender gjør at vi må lene oss mer på teknologi. Da er det viktig at denne teknologien fungerer, slik at vi sørger for at de varme hendene som trengs ute i tjenesten er der ute og ikke knoter med et eller annet system som ikke fungerer godt.

folk gule lapper innendørs - Klikk for stort bildeWorkshop og gule lapper henger sammen for å lykkes med produktutvikling hos oss også. Hege Kristin Sjåvik Hånde

Designerens perspektiv

UX designer Hege Kristin Sjåvik Hånde trekker frem det gode samarbeidet og arbeidsmiljøet som den viktigste faktoren for suksessen og at det ikke finnes noen dumme spørsmål. -Det fikk vi demonstrert ved å diskutere hvor “krokodillegapet” skulle vende, ler hun godt, altså viktigheten av at alle spørsmål stilles, vi later ikke som vi forstår. Vi er som en liten familie og her er det kort vei fra ide til beslutning.

Utvikler Ole Morten Didriksen understreker også det tette og nære samarbeidet som avdelingen har internt som en enormt viktig årsak til de gode resultatene som avdelingen nå har oppnådd. -Vi bare snakker sammen for å løse det som oppstår på veien fra ide til ferdig produkt eller tjeneste, avslutter han.