Møre og Romsdal fylke hadde som vanlig stand på messen, og standen ble offisielt åpnet av Fylkesordfører Anders Riise. I tillegg hadde Næringssjef Hilde Aspås i Møre og Romsdal fylkeskommune, og Ole Jonny Rugset fra KNN (Kristiansund og Nordmøre Næringsforening) innlegg under åpningen. Hilde la vekt på muligheter og utfordringer for bedrifter i Møre og Romsdal, mens Ole Jonny fokuserte på, og presenterte mange av våre bedrifter i Kristiansund og på Nordmøre.
Nor-Fishings innovasjonspris
Det var kommet inn mange gode og relevante søknader til Stiftelsen Nor-Fishings Innovasjonspris. Juryen hadde gått igjennom alle søknadene og nominert tre kandidater til Innovasjonsprisen. Vinneren ble kåret av styret i Stiftelsen Nor-Fishing og prisen ble delt ut på åpningsdagen av Nor-Fishing 2024.
Det var veldig positivt at alle de 3 nominerte bedriftene kommer fra Møre og Romsdal, og spesielt hyggelig at Kristiansundsbedriften Norseye var en av de nominerte. Vinneren ble denne gang Ava Ocean fra Ålesund, men det er en meget god prestasjon og komme inn blant de 3 nominerte. Så alle ære til Norseye, og vi ønsker dem lykke til videre med arbeidet.
Kort omtale av hver enkelt kandidat til Innovasjonsprisen
Mørenot Fishery AS – Semicircular Ground Gear
Mørenot Fishery AS har utviklet et nytt redskap for bunntråling som i vesentlig grad reduserer påvirkningen og skadene på havbunnen i forhold til tradisjonelt utstyr. Oppfinnelsen Semicircular Ground Gear (SSG) løfter trålen slik at den flyr/glir over havbunnen, samtidig som den reduserer muligheten for at fisken svømmer under trålen. På denne måten bidrar produktet til både økt fangsteffektivitet, redusert tauetid, lavere drivstoff-forbruk samt redusert påvirkning på havbunnen.
Konseptet har blitt testet i tank, i forbindelse med forskningsfangst, og senest også i kommersielt fiske med gode resultater.
Ava Ocean AS – Ava Ray
Ava Ocean har utviklet et nytt konsept for fangst av skjell og andre organismer fra havbunnen, uten at havbunnen påvirkes negativt. Ava Ray er et høste-redskap som med høy presisjon kan plukke skjell og andre bunndyr fra havbunnen på en skånsom og effektiv måte.
Redskapen har vært gjennom grundig testing de senere år og kan dokumentere gode resultater. Selskapet kan vise til godt samarbeid med sentrale forskningsinstitusjoner, forvaltningsapparat og finansieringsinstitusjoner.
Teknologien kan bidra til å gjenåpne sentrale fangstområder for kommersiell fangst ved at man kan gjennomføre dette på en skånsom måte som ikke skader havbunnen og miljøet for øvrig. Dette muliggjør tilgang til store ressurser som i dag ikke utnyttes.
Norseye AS – Norseye App
Norseye AS har utviklet et beredskap- og sikkerhetsstyringssystem for næringsfartøy som inkluderer digital og operativ beredskap. Innovasjonen ligger i koblingen mellom digitalt, appbasert sikkerhetsstyringssystem i kombinasjon med operativt personell hos 24/7 bemannet beredskapssentral.
Norseye adresserer med dette produktet forbedret sikkerhet og beredskap til sjøs. Dette er et viktig arbeid både for de som utfører sitt yrke på havet på daglig basis, og for samfunnet for øvrig, da store ulykker og hendelser til sjøs ofte kan ha store miljømessige konsekvenser.
Norseye App tilgjengeliggjør informasjon som er kritisk i håndtering av hendelser slik som nøkkeldata om fartøy, live informasjon fra relevante fartøyssensorer, beredskapsdata fra andre fartøy i nærheten, samt bemannet beredskapssentral som kan støtte rederiorganisasjonen ved hendelser før deres egen organisasjon er etablert, og under hendelsen om ønskelig.
Utstillere på Nor-Fishing fra vår kommune
Elmarin
Dette er en stor lokal elektro og automasjonsbedrift, som har spesialisert seg mot skipsindustrien, både på nybygg og på vedlikeholdsmarkedet. De har i dag cirka 70 ansatte, og er i så måte en stor bedrift i Kristiansund. De har en stor ordrereserve, og omsatte i 2023 for cirka 233 millioner kroner. Bedriften er stadig på utkikk etter nye ansatte innenfor automasjon og elektro.
Elmarin sin stand, med John Marius Høgsve og Jan Ove Knudsen. Bak til venstre i rød skjorte står Thomas Breivik fra Glamox som er leverandør til Elmarin.
Paul Einar Storvik
Norseye
Dette er en lokaleid bedrift i vekst som holder til i Melkvikan Næringspark, og har cirka, 22 ansatte. De var en av tre finalister til årets innovasjonspris, noe som er en god anerkjennelse for at det jobbes godt med innovasjon i bedriften.
De har utviklet teknologi og kompetanse for beredskap og sikkerhet til sjøs. Dette er en viktig beredskapsfunksjon for et land som Norge, som har 5 ganger større havområder enn landområder. Om vi skulle hatt samme beredskap på land, som vi har på havet, ville dette forenklet sagt tilsvart syv kjøretøy – tre politibiler, to brannbiler og to ambulanser for å dekke hele landet. Dette er alt for lite, og det er denne beredskapen Norseye vil hjelpe til å styrke. Bedriften har fortsatt en meget god vekst, og omsatte for cirka 27 millioner kroner i 2023.
De fikk også signert en ny kontrakt på messens første dag.
Norseye sin stand, med Sebastian Hopshaug og Ingvild Sæterøy Rødahl.
Paul Einar Storvik
Storm Cranes
Dette er en lokaleid bedrift med 24 ansatte (inkl. 2 lærlinger) som holder til i Dale Industripark.
De produserer utstyr som blant annet kraner, daviter, linehalere og annet håndteringsutstyr for skip. I tillegg produserer de fergebommer og utfører service på stort og smått innen hydraulikk og mekanisk. Bedriften er i sterk vekst, har en god ordrereserve, og omsatte for cirka 51 millioner kroner i 2023.
Storm Cranes sin stand, med Even Arne Kippernes (fra venstre), William Storvik, Thomas Folland og Harald Kåre Staurnes.
Paul Einar Storvik
Krimek (Kristiansund Mekaniske)
Dette er en lokaleid bedrift, godt etablert i vågen i Kristiansund. De holder på med vedlikehold av båter. De utfører både slipsetting, rørarbeid, sveising, motorreparasjoner, hydraulikk arbeid, i tillegg til vask, desinfisering og bunnsmøring. Bedriften har cirka 36 ansatte, og omsatte for cirka 52 millioner kroner i 2023. Bedriften er stadig på jakt etter flere ansatte, både innenfor rør, sveis og mekanikere.
Krimek sin stand, med Ole Marius Mollan og Elise Bjerke.
Elise Bjerke
Bunker Oil (Atlantic Bunkers)
Dette er et selskap som har flere bunkers anlegg langs kysten. Vår bedrift er Atlantic Bunkers på gamle Esso tankanlegg på Dale, som er med i Bunker Oil paraplyen, men som likevel er en lokal eid bedrift. De leverer bunkersolje og andre beslektede produkter og driver i tillegg bensinstasjonen i Pilotveien. De er 3 ansatte og omsatte for cirka 81 millioner kroner i 2023.
Bunkers Oil sin stand.
Paul Einar Storvik
Hoseth Technology
Dette er en lokaleid bedrift som holder til i Heinsa Industripark på Dale. De produserer utstyr, og tilbyr systemer, for både sjøbasert og landbasert oppdrett, logistikksett for skip og lastebil, og stasjoner for primær behandling av fisk. Bedriften har cirka 40 ansatte, og omsatte for cirka 123 millioner kroner i 2023.
Hoseth Technology sin stand, med Klaus Hoseth og Torje Dahl Amundsen.
Paul Einar Storvik
Johan Christian Loennechen
Dette er en lokaleid bedrift som holder til i Kristiansund sentrum. De selger wirer både direkte til fiskeriflåten, og gjennom forhandlere langs kysten av Norge. Bedriften driver også med utleie av kontorlokaler i Kristiansund. De har 3 ansatte og omsatte for cirka 46,5 millioner kroner i 2023.
Johan Christian Loennechen AS sin stand, med Johan Christian Loennechen.
Paul Einar Storvik
Simployer
Simployer Capitech i Kristiansund er en egen forretningsenhet innen Simployer-konsernet, med lokal ledelse i Kristiansund. Simployer konsernet har kontorer i flere byer i Norge, Sverige, Danmark og Polen. I Kristiansund holder 30 ansatte til i MelloM-bygget. Selskapet leverer ekspertise og løsninger for effektiv styring og utvikling av arbeidsstyrken, inkludert bemanningsplanlegging, tidsregistrering, fraværshåndtering, beslutningsstøtte, HR-programvare samt rådgivning og opplæring innen HR. I 2023 omsatte Simployer Capitech i Kristiansund for over 40 millioner kroner, og deres løsninger benyttes av mer enn 100 000 brukere i Norge.
Øyvind Taknes
Smia
Smia var som vanlig på plass på Nor-Fishing, og solgte mat til utstillere, ansatte og besøkende på messen. Det ble i sedvanlig stil solgt fish & chips og klippfiskburgere. Smia Restaurant & Catering AS holder til i Fosnagata i vågen i Kristiansund. De tar gjerne imot både bedrifter og privatpersoner som vil spise god mat. De har cirka 10 ansatte inklusiv lærlinger, og omsatte for cirka 11 millioner kroner i 2023.
Bilde fra teltet utenfor messehallene, med Olav Kåre Jørgensen og Stian Røsand.
Paul Einar Storvik