Søknad om å bli Norges kulturkommune 2025 er sendt

Norsk Kulturforum Møre og Romsdal (NOKU MR) har nominert Kristiansund kommune til Norges kulturkommune 2025. 

Prisen deles ut på Kulturytring i juni, kalt «kulturpolitikkens Arendalsuke», i juni 2025.

Dette er begrunnelsen for nominasjonen

"Kristiansund bygger opp ein sterk infrastruktur for kulturell aktivitet ikkje minst gjennom Normoria, der Nordmørsmusea, Operaen i Kristiansund, Kristiansund bibliotek og Kristiansund kulturskole no vert samla under eitt tak!
Det nye kulturhuset skal styrke kulturlivet i Kristiansund og omegn, og vert karakterisert som eit viktig byutviklingsprosjekt."

Hva innebærer det å bli Norges kulturkommune?  

Vinneren av prisen får status som Norges kulturkommune i en periode på to år. I denne perioden vil vinnerkommunen i samarbeid med Norsk kulturforum få nasjonal oppmerksomhet og profilering rundt sitt kulturarbeid, gjennom å bli brukt aktivt som kunnskap- og kompetanseressurs på Norsk kulturforums nasjonale møteplasser for et samlet nasjonalt kulturliv i perioden.  

Alle kommuner kan søke om å bli Norges kulturkommune. Det er den nasjonale juryen som vurderer alle søknadene som kommer inn, og kommunene søker direkte til Norsk kulturforum sentralt.

Kristiansund kommune søkte også i 2021 og kom til finalen dette året.

Søknaden

Søknaden viser hvordan Kristiansund kommunes ambisiøse kulturpolitikk har resultert i store prosjekter som Normoria, utvikling av idrettsanlegg og en omfattende satsning på kunst i offentlig rom. I tillegg er kommunens satsning på barne- og ungdomskultur gjennom prosjekter som bygger kreativ kompetanse og regionalt samarbeid viktige resultat av langsiktige prioriteringer. 

Videre har kommunen investert 225 millioner kroner de siste syv årene i kulturinfrastruktur, og etablert en modell for samfinansiering mellom kulturaktører, frivillige, næringsliv og offentlig sektor. På denne måten sikrer Kristiansund kommune bærekraftige rammebetingelser for kulturlivet.

Kristiansund kommune har gjennom flere tiår ansett kultur som et strategisk verktøy for samfunnsutvikling, og har koblet kulturens rolle til bredere samfunnsmål som utdanning, folkehelse og sosial inkludering. Kristiansund kommunes søknad om å bli Norges kulturkommune 2025 er forankret i følgende 4 punkter:

  • Helhetlig kulturpolitikk: 
    • Vi har en egen kommunedelplan for kultur som er tett knyttet til FNs bærekraftsmål. Planen vektlegger kunnskapsbasert utvikling, bærekraft, partnerskap og kapasitetsutvikling, noe som sikrer at kulturtiltak er strategisk forankret og fremmer både sosial og økonomisk bærekraft.
  • Innovative satsinger: 
    • Prosjekter som Normoria og Campus Kristiansund viser hvordan vi kombinerer kultur og utdanning for å skape fremtidige vekstmuligheter. Normoria vil samle regionens viktigste kulturaktører, mens Campus blir en plattform for forskning, innovasjon og samarbeid.
  • Tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid: 
    • Vi kombinerer kultur med helse, oppvekst og tekniske tjenester for å løse komplekse samfunnsutfordringer. Dette er i tråd med prinsippene for kommune 3.0, som handler om samskaping og bruk av ressurser på nye måter. Gjennom prosjekter som ADA, Bakgården Ungdomshus og Nordmørs:Larm investerer kommunen i fremtidens kulturutøvere gjennom samarbeid på tvers av kommunegrenser, forvaltningsnivå og offentlig/privat akse.
  • Bærekraftig kulturutvikling: 
    • Vi viser også innovasjon gjennom vårt arbeid med bærekraftsmålene og utviklingen av et FN-støttet rammeverk for sosio-kulturell bærekraft. Denne innsatsen fremhever vår vilje til å posisjonere kultur som en motor for demokrati, fellesskap og mestring..

«Sosio-kulturell bærekraft i menneskesentrert offentlig styring»

Kristiansund kommune leder et nytt FN-prosjekt: «Sosio-kulturell bærekraft i menneskesentrert offentlig styring». Dette er utgangspunktet for innlegget som kommunedirektør Arne Ingebrigtsen skal holde på Kulturytring i juni 2025, og er viktig for kommunens arbeid på kulturfeltet.
Prosjektet er knyttet til Kristiansund kommunes pågående arbeid med å rapportere på bærekraftsindikatorer i det internasjonale samarbeidet U4SSC (som står for Sammen for smarte, bærekraftige byer).

Kommunalt plansystem og sosial bærekraft

"Det som kan telles, blir ofte det som teller" - Svein Hammer

Den sosiale dimensjonen i bærekraftsbegrepet omfatter både sosiale og kulturelle aspekter. Et sterkt og levende kulturliv har ikke bare en verdi i seg selv, det fører også med seg en rekke verdier for samfunnet: - et sterkere demokrati, arenaer for fellesskap, mestring og glede, samarbeid på tvers, mer fokus på gjenbruk, og så videre. 

Rammeverket som utvikles i FN-prosjektet vil slik kunne gi oss et verktøy for å velge mer riktige tiltak ved at rammeverket verdsetter den samfunnsmessige verdien av tiltaket og balanserer dette opp mot økonomi og miljødimensjonene.

Denne praksisen, med bevissthet knyttet til planarbeid, plansammenhenger og virksomhetsstyring, gir et godt utgangspunkt for å forankre det arbeidet kulturfeltet bidrar med inn i andre deler av kommunal drift i kommune 3.0

Spørsmål fra kultursjef Toril Skram

-Kan kombinasjonen av historisk bevissthet, strategisk planlegging og fremtidsrettede løsninger, gjøre at Kristiansund kommune kan vise, og måle, hvordan kultur er en drivkraft for utvikling og fellesskap i morgendagens samfunn? Og videre - er vi gode nok på koblingen mellom plan og gjennomføring?

Politisk forankring i Kristiansund kommune

Søknaden er politisk forankret med vedtak i bystyret 28.01.2025 samt Hovedutvalg skole, barnehage og kultur 05.02.2025. Kultur- og folkehelseutvalget i Møre og Romsdal fylkeskommune ble orientert om nominasjonen og søknaden i sitt møte 04.02.2025.

Om Kulturytring

Festivalen er både en debattfestival, en kunnskapsarena og en kunst- og kulturfestival, og samler hele sektoren til et tettpakket program av debatt og kultur over tre dager.
Programmet vil bestå av cirka 150 arrangementer som gjennomføres på rundt 15 arenaer i Drammen fra mandag morgen den 23. juni til onsdag ettermiddag den 25. juni.

  • Kulturytring samler hele kultursektoren i bredden for å synliggjøre kultur som politikk- og samfunnsområde.
  • Kulturytring er en kunnskapsarena for beslutningstakere, allmenheten og unge.
  • Kulturytring samler, deler og styrker kulturfeltet lokalt, regionalt og nasjonalt.

Mange deltakere

Det antas å bli 5000+ deltagere som vil møte et stort kunstnerisk program, med politiske møtepunkt samt UNG kulturytring som vil ha et eget ungdomsprogram. NRK følger hele arrangementet.
Du vil kunne finne mer informasjon om blant annet programmet via denne linken til Kulturytrings hjemmeside. Det fullstendige programmet skal være klart 29.april 2025.

Du kan lese hele søknaden her via denne linken. (PDF, 4 MB)