Arrangementet varte i to timer og var en pilot for å se om dialogkafe kan være en god måte for hovedutvalget og kommunaldirektøren å få bedre kontakt med de frivillige organisasjonene.
Stort engasjement
Kristin Hagedal Ferra og Jourun Wiik Barsøe deltok fra Nordmøre MS forening. De fortalte blant annet om at oppmerksomheten rundt MS har vært lav i mange år, og utfordringene deres medlemmer møter i hverdagen.
Haavard Knudseth-Michalsen deltok fra ADHD Norge sin lokalforening for Møre og Romsdal. Han fortalte at ADHD Norge jobber for å være kontaktpunkt, informasjonskilde og møteplass for personer med ADHD og pårørende, for eksempel familier til barn med ADHD. Blant annet med lavterskeltilbud for å gjøre hverdagen bedre for sine medlemmer.
Venke Pedersen og Grete Dahlen deltok fra Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri Kristiansund og omegn. De fortalte at de jobber for å være en møteplass for de som har slitt mye i hverdagen, og håpet om at dagens plasser innen psykiatrien opprettholdes.
Rolf K Sæther og Venke Pedersen deltok fra LHL, foreningen for hjerte, lunge, hjerneslag og afasi. De fortalte om hvordan slike alvorlige sykdommer kan endre livet til personen som får dem og deres pårørende. De snakket også om hvordan sykdommen kan bli en stor påkjenning for de pårørende, hvis det ikke håndteres på gode måter.
Evy Svanemsli deltok som representant fra Ryggforeningen. Hun fortalte at ryggsykdommer ofte er usynlige sykdommer, som har stor innvirkning på medlemmenes hverdag.
Anette Scheen og Marie Vågen Sandberg deltok fra Mental helse Kristiansund. De fortalte at de er en organisasjon for alle, med arrangementer som er åpne for alle. De har som mål å gi medlemmene sine et nettverk og muligheten til å få en bedre hverdag. Blant annet gjennom opplevelser og turer ute i naturen.
Konkrete innspill som skal følges opp
Nordmøre MS forening ønsket at brøyting av fortauene i byen skulle tas opp, siden mange av deres medlemmer har utfordringer som gjør det krevende å skulle bruke dårlig brøytede fortau. Kommunalsjef Andersson lovde at hun skulle ta det med som en del hennes innspill til brøytingen knyttet til blant annet sykehus, sykehjem og omsorgsboliger.
Knudseth-Michalsen fra ADHD Norge ønsket at noen fra skole og oppvekst ble med på neste dialogkafe, og at noen skulle se på hvordan samarbeidet mellom PDS, BUP og kommune kan bli bedre. I tillegg tok han til orde for at kommunen burde få på plass et fonetene hus (du kan lese om hva et fontene hus er her (wikipedia)). Dette temaet krever utredning. På grunn av at kommunen skal i gang med Helseplattformen til høsten, kan det være at utredningen ikke er klar før om et års tid.
LHL ønsket et samarbeid for å få en systematisert oversikt over hvor hjertestartere er i byen i dag, hvor de bør være, vedlikehold og for å få de registrert. Videre ønsket de at kommunen kunne bidra med faglig innhold til møter og arrangementer som de arrangerer for pårørende og sine medlemmer.
Ryggforeningen ønsket mer samarbeid med andre lag og organisasjoner, og spurte om kommunen kan bidra med forelesninger til samlinger med flere organisasjoner.
Mental helse ønsket at det skal bygges et frivillighetens hus i Kristiansund, basert på erfaringer fra kommuner hvor tilbudet har vært veldig bra for frivilligheten. Kommunalsjef Andersson fortalte at et frivillighetens hus må være en politisk beslutning, men at kommunen kan utrede om det er mulig og hva som skal til. Hovedutvalgsleder Grødahl lovte sammen med daglig leder av Frivilligsentralen og politiker Lille Andersen at de har og skal ta det opp politisk.
Samstemt i ønskene sine
Det ble også ønsket at kommunen kunne organisere kurs i førstehjelp, hjertestarter med mer for de frivillige organisasjonene i byen. Det var også et ønske om at FFO burde få i gang rettighetskursene for frivillige organisasjoner igjen, i bystyresalen.
Alle organisasjonene var samstemte i et ønske om at det kunne legges til rette for mer åpenhet og synlighet for de frivillige organisasjonene, og hjelp til å fjerne skammen forbundet med mange av sykdommene. Som en del av ønsket ble det foreslått å etablere en liste over de frivillige organisasjonene i byen, denne vil etter hvert bli tilgjengelig på kommunen sin hjemmeside.
Alle organisasjonene fortalte at de gjerne ser at kommunen bruker dem mer for å finne ut hva som trengs, og hvilke ressurser og kunnskap organisasjonene kan bidra med i arbeidet med deres diagnosegrupper.
Kommunalsjefen skal gi tilbakemelding på neste dialogkafe
En viktig del av konseptet med dialogkafeen er at kommunalsjef Andersson og hovedutvalgsleder Grødahl skal komme tilbake til organisasjonene under neste dialogkafe og rapportere om hvordan de har fulgt opp ønskene de lovde å følge opp denne gangen. Opprinnelig var det tenkt at de skulle forplikte seg til to ønsker, men siden det kom så mange gode innspill og ønsker ble listen en del lenger.
Neste gang blir i oktober
Nå skal løftene fra møtet følges opp, og dialogkafeen skal evalueres med mål om at dette blir en regelmessig møteplass mellom de frivillige organisasjonene innenfor helse, omsorg og sosial, og kommunen. Samtidig synes kommunalsjefen og hovedutvalgslederen at møtet ble så bra at oktober allerede er satt som tiden for neste dialogkafe.