Peder Rensvik til minne

Vi mottok med sorg meldingen om at Peder Rensvik gikk bort denne uka. Med dette har vi mistet en viktig drivkraft i kulturlivet på Nordmøre, en drivkraft som har satt varige spor og vakt oppmerksomhet langt utover egen region.

Med store ambisjoner og ukuelig optimisme var ingen utfordring for stor. Selvsagt skulle vi som innbyggere i distriktene ha samme rett til å oppleve kunst og kultur på høyeste nivå som folk i storbyene!

Peder hadde stort engasjement, en eksepsjonell hukommelse og et enormt nettverk rundt i landet. Kombinert med stor musikalsk fagkunnskap la dette grunnlaget for et langt og aktivt yrkesliv i kunstens og kulturens tjeneste.

På den ene siden satte han kravene om profesjonelt nivå høyt. På den andre siden ble oppgavene løst med gode samarbeidsmodeller der frivillighet, amatørkulturliv og profesjonelle kunstnere sammen greide å skape de store opplevelsene.

Slik er det svært mange som har fått oppleve å bli en del av Peders «kulturunivers», og dette er kanskje noe av det viktigste som vil stå igjen etter hans virke.  

Foto av Peder Rensvik tatt i forbindelse med et intervju ved Kristiansund kulturskoles 50-årsjubileum i 2019. - Klikk for stort bilde
Skrftlig Hilsen fra Edvard Fliflet Bræin til Peder Rensvik i 1975 - Klikk for stort bilde

I tillegg har opprettelsen av Kristiansund musikkskole (som det da het), utviklingen av Kristiansund Symfoniorkester, gjenopplivingen og utviklingen av Operaen i Kristiansund og opprettelsen av Kristiansund Kirke Kunst Kulturfestival (dagens Festspillene i Kristiansund) vært av uvurderlig betydning for kulturlivet og samtidig bidratt til å sette byen og regionen på kartet.

Fylkets første musikklinje på Atlanten videregående skole ble også etablert etter initiativ og grundig lobbyering fra Peders side. Opprettelse av en slik linje i Kristiansund var ingen selvfølge, og foregikk i sterk konkurranse med tilsvarende miljø i Ålesund. Musikklinja ble en suksess og en magnet som trakk mange unge musikere fra hele fylket til Kristiansund i en årrekke.

Vi minnes Peder Rensvik med stor takknemlighet og sender vår dypeste medfølelse til familie og pårørende.

 

Kulturenheten, Kristiansund kommune
10.02.23