Kristiansund er i mål med overføring av avløpsvann til Hagelin

Kristiansund kommune er nå fremst i fylket på avløpsrensing 
-restriksjonene på utbygginger på Nordlandet er opphevet. 

folk ute grus snor  - Klikk for stort bildeSist uke markerte vi at avløpsanelgget for Kristiansund er ferdigstilt. Politikere, entreprenører og kommunale medarbeidere var tilstede under markeingen i Dunkarsundet. Ingunn Strand

Renseanlegg ferdigstilt

I midten av mai 2023 ble de 2 siste av kommunens gamle silanlegg på Nordlandet nedlagt. Alle hovedanlegg for avløp fra Nordlandet, Gomalandet, Kirkelandet og Innlandet overføres nå til Hagelin renseanlegg, og det rensede vannet slippes ut på 50 meters dyp på nordsiden av Kirkelandet.

Oppfylte skjerpede rensekrav

Det store og ambisiøse prosjektet med oppfyllelse av skjerpede rensekrav for kommunen er nå i mål.  Dette innebærer følgende:

  • Kristiansund kommune oppfyller nye nasjonale rensekrav som vi er forpliktet til i EØS-avtalen
  • Alle utbyggingsrestriksjoner fra statsforvalteren med henvisning til avløpsregelverket er nå opphevet. 
  • Kommunen har nå fjernet alle store avløpsutslipp fra indre områder (havnebassenget, Dalasundet og nordre del av Bolgsvaet). Dette vil gi et mye bedre vannmiljø lokalt
  • Anleggene som er bygget er forberedt for eventuelle oppgraderinger slik at Kristiansund kommune har et godt utgangspunkt hvis rensekravene blir ytterligere skjerpet. Det er mye som tyder på at dette vil være tilfelle
  • Samling av avløpsvann til ett renseanlegg legger til rette for mer effektiv og rasjonell/økonomisk drift av den omfattende renseprosessen
illustrasjon tegning over Kristiansund sentrum - Klikk for stort bildeIllustrasjon som viser hvor ledningene ligger samt hvor pumpestasjonene er plassert rundt i byen.

Om gjennomføringen av prosjektet – samarbeid for å nå målene

Arbeidene som er utført med bygging av renseanlegg og overføringsanlegg for tettbebyggelsen i Kristiansund er gjennomført i tråd med hovedplan avløp og vannmiljø, som ble vedtatt i bystyret i 2012. Hovedutvalg for miljø og tekniske tjenester har vært orientert og deltatt i avklaringer helt siden oppstart med hovedplanen og frem til ferdigstillelsen i midten av mai 2023.

Arbeidene med avløpsprosjektet er administrert av Kommunalteknikk ved vann- og avløpsingeniører.  Planavdelingen ved Kommunalteknikk har prosjektert mange av ledningsanleggene på land, og kommunens anleggsavdeling har vært sentral i utbyggingen av anleggene. Spesielt i de gamle trange bygatene på Innlandet og Nordlandet. 

Legging av ledninger langs RV70

Kommunen har også hatt ekstern bistand fra flere rådgivningsfirma, og disse har prosjektert renseanlegget på Hagelin, nye pumpestasjoner i Dunkarsundet og Nerlandsdalen, samt sjøledningene. Sjøledningene har vært en viktig del av overføringsprosjektet. 

folk gravemaskin vei - Klikk for stort bildeHer ser du bilde fra legging av ledninger langs RV70.

Private entreprenører har bidratt med bygging av renseanlegget på Hagelin, pumpestasjoner i Nerlandsdalen og Dunkarsundet, legging av sjøledninger samt flere av ledningsstrekkene på land. 

Legging av sjøledninger i Dalasundet

Private entreprenører har også bidratt til kommunens egne arbeider gjennom rammeavtaler. Det har hele veien vært et godt samarbeid mellom kommunen og grunneiere, naboer, havnevesen, kystverket og statsforvalter.

sjø skog bygninger - Klikk for stort bildeLegging av sjøledninger i Dalasundet

Kostnader

Når det gjelder kostnad er ikke sluttregnskap på plass, ettersom noen ferdigstillingsarbeider gjenstår. Totalkostnadene i prosjektet ser ut til å ende på i underkant av 400 millioner kr, og fordeler seg omtrent slik:
 

Kostnad renseanlegg

Kostnad renseanlegg
Beskrivelse Kostnad/beløp
Nytt avløpsrenseanlegg på Hagelin 115 000 000
Dublering av ventilasjonsanlegg 20 000 000
Overføringsanlegg – vestre del 150 000 000
Overføringsanlegg – østre del 110 000 000
Totalt 395 000 000

Kostnadene for overføringsanleggene ser ikke ut til å avvike vesentlig fra budsjett. 

Tilleggsgevinster med anleggene

Bygging av ledningsanleggene gir også merverdi på andre områder enn bare avløp. Blant annet kan vi nevne følgende:

  • På Innlandet og Nordlandet har vi kombinert avløpsarbeidene med utskifting av gammelt ledningsnett for vannforsyning og avløp 
  • I Melkvika ble overvannsledningen oppdimensjonert for å ta høyde for klimaendringer og redusere faren for oversvømmelse
  • På de fleste landstrekningene er det lagt nye strøm- og fiberkabler i samarbeid med NEAS/Mellom. Mange veier har fått ny asfalt, og mange strekninger har fått nytt og energieffektivt gatelys
  • I Folkeparken ble gangveien utbedret med gunstigere stigningsforhold slik at den blir mer fremkommelig, spesielt for rullestolbrukere og de med barnevogn. Dette er en viktig ferdselsåre mellom Skorpa og Atlanten-området hvor det er både skoler og idrettsanlegg. Her ble det også foretatt utskifting av gamle dårlige avløpsledninger som hadde utlekking til naturen
  • Over Klubba har vi oppgradert noen av turveiene, og i Karihola fikk vi en helt ny turvei langs stranda, noe som gjør strandsonen mer tilgjengelig enn tidligere.
  • I Hagelin-området har vi fått etablert en supplerende gang/sykkelvei, som gjør at skolebarn fra Karihola slipper å krysse hovedveien 2 ganger.

 Bilde: Utbedring av stigningsforhold på viktig gang/sykkelforbindelse i Folkeparken
Bilde: Ny gang- og sykkelvei i Hagelin-området

Videre arbeid på avløpssektoren fremover

Kommunen er i gang med prosjektering av nye hovedanlegg på nordre del av Freiøya, hvor det er nødvendig med nye anlegg for å møte fremtidens utvikling. I likhet med de aller fleste bykommuner har Kristiansund også et stort etterslep når det gjelder fornying av gammelt ledningsnett, slik at dette vil bli et svært viktig satsingsområde i tiden som kommer. I tillegg er det behov for styrket innsats på sanering av småutslipp.

Kommunen vil rette en stor takk til våre samarbeidspartnere i prosjektet.

Historikk og bakgrunn

Arbeidene frem mot år 2000

Rundt årtusenskiftet hadde Kristiansund kommune samlet alle avløpsutslipp fra sentrumsområdene til 10 punkter, hvor det ble etablert enkle renseanlegg (silanlegg). Det var en betydelig jobb som ble gjort på denne tiden, blant annet ble det bygget omlag 50 pumpestasjoner og mange kilometer med avskjærende ledningssysstemer for å samle avløpsvannet. Tiltakene gav umiddelbar positiv effekt på vannmiljøet, spesielt i Vågen og Havnebassenget.

Endring i regelverket etter år 2000

Forurensningsforskriften ble vesentlig endret i 2006. Etter hvert ble det klart at dette innebar nye strengere rensekrav, og konsekvensene for Kristiansund ble avklart i forbindelse med utarbeidelse av hovedplan for avløp og vannmiljø, vedtatt i 2012.
De nye rensekravene ble gjort gjeldende for «Tettbebyggelsen Kristiansund», som er øyene Kirkelandet/Gomalandet, Innlandet og størsteparten av Nordlandet.  Konklusjonen i hovedplanen var at alle utslippene skulle samles til ett nytt hovedrenseanlegg på Hagelin. Renset avløpsvann ville med dette få utslipp til et område med god vannutskifting. 
 
De nye overføringssystemene som nå er ferdigstilt bygger videre på det oppryddingsarbeidet som ble gjort før 2000, og supplerer dette med nye pumpeledninger (som vist på kartet ovenfor) og noen nye pumpestasjoner. Det er lagt stor vekt på å unngå sårbarhet og sikre optimal driftssikkerhet i planleggingen. Overføringsledningene er av den grunn lagt til områder hvor eventuelle havari på pumper vil gi minst mulig ulempe for miljøet.

Totalt siden oppstarten på Kirkelandet i 2014 er det lagt 13 km med nye pumpeledninger, bygget 3 nye pumpestasjoner. I tillegg er 7 gamle renseanlegg blitt omgjort til rene pumpestasjoner.