Synnøve har verdens beste og viktigste jobb

Synnøve Wormdal Flemmen er ny enhetsleder i barnevernstjenesten. Og hun mener at jobben som barnevernet gjør er verdens viktigste.

Kristiansund kommune er vertskommune for barnevernet i Gjemnes og Averøy kommuner også.

Navn: Synnøve Wormdal Flemmen
Alder: 54
Utdannelse: Barnevernspedagog, master i barnevern og videreutdanning i barnevernsledelse 
Nåværende jobb: Enhetsleder barnevernstjenesten
Forrige jobb: Avdelingsleder og barnevernleder

Hva er barnevernstjenesten?

Barneverntjenestens oppgaver er regulert av barnevernloven. Barnevernets ansvar er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp, omsorg og beskyttelse til rett tid. 
Loven gjelder for alle under 18 år som oppholder seg i kommunen. Tiltak kan iverksettes inntil ungdom er 25 år.

Hvordan er du som leder?

-Det er tre stikkord jeg vil trekke frem, smiler Synnøve Wormdal Flemmen.

  • Tydelig
  • Omsorgsfull
  • Jobber hardt
     

-Jeg er veldig opptatt av gode arbeidsvilkår for mine medarbeidere. Det er min aller viktigste oppgave. De trenger gode arbeidsvilkår slik at de kan gjøre en god jobb for barna og familiene deres. Jeg kan også være veldig tydelig når det er behov for det. Særlig er jeg opptatt av at de vi samarbeider med, forstår vår oppgave og mandat, sier hun videre.

Hva er din ambisjon som enhetsleder?

-Først og fremst å ivareta de sterke og gode kvalitetene i barneverntjenesten. Ta vare på alle medarbeidere, bygge opp under det som vi allerede har på plass; engasjement, positiv kultur, kollegastøtte og et godt arbeidsmiljø. Bidra til å skape trygget for alle som jobber her, slik at de ønsker å bli lenge hos oss, noe som igjen medfører stabilitet og kontinuitet i tjenesten, forteller Flemmen.

-Barnevernet står i stadige endringer. Jeg ønsker å motivere til endringsvilje og utvikling samt bygge videre på all den kompetansen og de kvalitetene som finnes i tjenesten. Målet er at organisasjonen skal ha høy læringsevne. Jeg er opptatt av at vi skal styrke medvirkningsfokuset og samskape gode tjenester sammen med barn, unge og familiene, sier hun videre.

-En viktig oppgave er å gjøre barneverntjenesten og mandatet vårt mer kjent for alle de vi jobber sammen med, både internt i kommunene og eksternt. Vi må legge til rette for et enda bedre samarbeid, noe som kommer barn, unge og familiene til nytte.

Hva går jobben din ut på?

-Ja det er mye forskjellig, smiler Flemmen. Jeg har det helhetlige faglige ansvaret for barneverntjenesten og for internkontrollen. Jeg har dialog med ledelsen i alle tre kommunene i det interkommunale samarbeidet, forklarer hun.

-Når det kommer til det faglige ansvaret for alle barnevern-sakene hos oss, er jeg koblet på når de kommer inn til oss. En barnevernssak starter alltid med en bekymringsmelding eller en søknad om tiltak. Jeg deltar i vårt ukentlige mottaksmøte, der det blir vurdert om bekymringsmeldingen fyller vilkårene i loven for å åpne undersøkelse. Her må jeg også ta en habilitetsvurdering. Om jeg er inhabil kan ikke tjenesten her behandle saken og jeg må be om en settekommune. Det er Statsforvalteren som endelig vurderer habilitetsspørsmålet og eventuelt oppnevner en settekommune i den enkelte saken, forklarer Flemmen.

-Etter at det er åpnet undersøkelse er det mine dyktige medarbeidere som følger opp sakene videre. Jeg kommer først inn i bildet dersom sakene visere seg å ha en viss alvorlighet og dersom barnet er i en akutt faresituasjon. I tilfeller der barnet befinner seg i en akutt faresituasjon, kan barnevernleder treffe akuttvedtak om omsorgsovertakelse, forklarer hun videre.

-Jeg jobber ellers med å ivareta personalansvar for alle mine 40 medarbeidere, HMS-arbeidet, medarbeidersamtaler, sykefraværs-oppfølging, fagutvikling og kompetanseplanlegging, økonomi og budsjettansvar, rekruttering. Etter å ha gått inn i enhetsleder-jobben trenger jeg å løfte meg mer opp for å få en mer helhetlig oversikt både på personal og økonomi, forteller Flemmen.

Barnevern- og helsenemnda 

Barnevern- og helsenemnda er et domstollignende forvaltningsorgan. Når det blir behov for inngripende tiltak, som omsorgsovertakelse eller adferdsplasseringer uten samtykke, er det Barnevern- og helsenemnda som har vedtaksmyndighet. 

Barneverntjenesten vurderer forholdene rundt barnet og om hjelpetiltak kan gjøre barnets situasjon forsvarlig og god nok. I de tilfellene hjelpetiltak ikke er nok, må barnverntjenesten sende inn forslag om vedtak til Barnevern- og helsenemnda. Vedtak som er fattet av Barnevern- og helsenemnda kan ankes inn til Tingretten og gå videre i domstolsapparatet. 

En omsorgsovertakelse er alltid midlertidig, og barneverntjenesten skal jobbe med å ruste opp forholdene i hjemmet og hjelpe foreldrene slik at barnet kan flytte hjem igjen. Dersom målet nås og barneverntjenesten vurderer at barnet kan flytte tilbake til hjemmet er det også Barnevern- og helsenemnda som fatter vedtak om å oppheve omsorgsovertakelse. 

Mange ser på det å jobbe i offentlig sektor som noe mer enn bare en jobb, mer som en del av et større samfunnsoppdrag. Hvordan plasserer du deg selv inn et slikt perspektiv?

-Det er jo absolutt samfunnsoppdraget som gjør at jeg er her.  Allerede fra jeg startet utdanningen har dette vært veldig viktig for meg sier Flemmen klart og tydelig.

-For meg er dette verdens beste og viktigste jobb!

-Jeg kan ikke se for meg en mer meningsfull jobb enn å jobbe i barnevernet. Vi jobber med å hjelpe de aller mest sårbare menneskene i samfunnet; barn som lever under forhold som kan være til skade for deres helse og utvikling.  I tillegg til at jobben er meningsfull er jeg så heldig å jobbe sammen med flotte, dyktige og kompetente medarbeidere. 

-Det gir veldig god mening å jobbe for å skape gode forhold for medarbeiderne i barneverntjenesten. Det har en krevende arbeidshverdag og fortjener gode arbeidsvilkår, sier hun videre.

Hva er det beste med Kristiansund?

-Bydelen Frei ønsker jeg å løfte frem, smiler enhetslederen bredt. Her er det flotte turmuligheter til fots og Freimarkas venner en er flott gjeng som gir oss så mange tilrettelagte muligheter. «Byn oss» er også flott, særlig på en finværsdag. 

Hva gleder du deg mest til?

-Jeg gleder meg til å samarbeide med alle de andre hjelpeinstansene rundt barn, unge og familier, slik at vi sammen kan skape ennå bedre tjenester. For å få til dette tror jeg vi må kjenne hverandres mandat og mål og forsøke å ta hverandres perspektiv.  Jeg ser frem til å se på sammenhengene mellom tjenestene og tror at det er lærerikt og at det vil bidra til at vi sammen blir bedre. Aller mest gleder jeg meg til at hjelpeapparatet er blitt mer oversiktlig for både oss som jobber i det, men ikke minst for våre brukere, smiler Synnøve avslutningsvis.