Program første halvår

I år feirer Kristiansund 275 år, og det markeres gjennom små og store arrangementer gjennom hele året. Utenom selve bybursdagen den 29. juni, har Kristiansund kommune bidratt til flere av disse begivenhetene; noen er allerede gjennomført, mens resten er planlagt for det kommende halvåret. Dette er noen av de arrangementene vi allerede har støttet.

Norsk komponistforening 100 år

I 2017 feirer Norsk Komponistforening (NKF) 100 år, og det er en viktig milepæl i norsk musikkhistorie. Hele musikklivet i Norge ble utfordret til å bidra til å gjenskape og fremføre den musikken som er skapt her i Norge de siste hundre år. Her i Kristiansund har vi en lang og sterk musikktradisjon, og som et svar på denne invitasjonen presenterte Dagfinn Koch og Kjell Seim i mars i år et spennende program bestående av gammelt, restaurert gammelt, kommentert gammelt og helt nytt materiale fra fem generasjoner Bræin; komponistene Christian, Edvard, Edvard Fliflet og deres etterkommere musikerne Hans Christian og hans Ditte. I tillegg bidro samtidskomponistene Kaare Dyvik Husby, Dagfinn Koch, Jan Erik Mikalsen og Knut Anders Vestad, alle med tilknytning til Kristiansund. Operaens sinfonietta var ensemblet, sammen med solister Hans Christian Bræin, Mauro Tortorelli, Ingebjørg Kosmo, Ditte Bræin og Knut Anders Vestad. Dirigent var Kjell Seim. Dette prosjektet er i nasjonal sammenheng den største og mest omfattende markeringen av NKF sitt jubileum, og viste frem det profesjonelle og skapende kulturlivet i Kristiansundsregionen på en ny og spennende måte. De jobbet også opp mot videregående skole for å involvere elever innen bl.a. media og kommunikasjon og musikk, dans, drama. Konserten fant sted på Knudtzonlunden.

Kristiansund Kammerkor 75 år

Kristiansund Kammerkor satte i mars opp en egen jubileumskonsert, blant annet i Nordlandet kirke, for å markere jubileet. Det ble en flott konsert fra en vital 75-åring. Repertoaret til koret varierer fra storslått kammermusikk til visesang. De er tilsluttet norsk korforbund og har ca. 39 faste medlemmer, med sangere også fra tidligere Fosnafolk og Ensemble Dali. Ved større konserter inviteres utvalgte sangere fra andre kor. Foruten amatører, har koret også medlemmer med musikerbakgrunn. I de siste 15 årene har koret hovedsakelig fremført musikklitteraturens store verker for kor, solister og orkester. De engasjerer profesjonelle musikere og solister til disse fremføringene. Koret samarbeider også tett med Kristiansund Kirke Kunst Kulturfestival.

 

Bremsnesmysteriet

I april satte Kristiansund kommune opp Bremsnesmysteriet, som er en musikkteaterkomedie med utgangspunkt i en hendelse fra Harald Hårfagres Saga i Heimskringla. Ragnvald Mørejarl klipper kongens hår på Møre. I følge tradisjonen skal det ha skjedd på Bremsnes, men kan det stemme? Stykket gir svaret. Dette var et samarbeidsprosjekt mellom Dalabrekka skole, kulturskolen og kulturenheten i 2015 og ble en stor suksess. Nyoppsetningen i 2017 ble spisset inn mot byjubileet, og involverte flere skoler. Oppsetningen ble satt opp som skoleforestilling til samtlige skoler og fant sted i Festiviteten. Kulturenheten deltok aktivt i oppsetningen, vår egen Ørnulf Michelsen skrev og regisserte stykket, og flere kommunale enheter, skoler og samarbeidsparter deltok i gjennomføringen.

 

En hyllest til David Bowie

I april fikk Kristiansund besøk fra indre Nordmøre, og Surnadal kommune v/musiker Rune Dalager satte opp en stor konsert i Braatthallen, kalt Surnadals hyllest til David Bowie. Vi syns det er flott å få slike besøk fra omlandet, og ser på dette som et viktig bidrag til å feire byen.

 

Kristiansund Atletklubb (KAK) Nordvest Cup 2017

KAK arrangerte i mai Nordvest Cup med om lag 150 utøvere (brytere) fra Ukraina, Polen, Sverige og Norge, og stilte i den forbindelse også  med oppvisningskamp på Kongens plass 17. mai.

 

Kulturskolens Åpen dag i samarbeid med Ynglingeforeningens Musikkorps

Lørdag 17. juni markerte Kristiansund kulturskole byens jubileum med en flott festdag på Carolines plass, som nå er under ombygging for nettopp å kunne ta imot slike arrangementer. Med seg hadde de Ynglingeforeningens Musikkorps, bibliotek, kino m.fl. Dagen satte besøksrekord på biblioteket og barn og voksne hadde en flott dag i sentrum.

 

Jubileumsutstilling ved Kristiansund Kunstforening    

Kristiansund kunstforening setter i anledning året opp en egen utstilling med temaet: Kristiansundsmalere i perioden 1930-tallet til 1960-tallet. Utstillingen står fra 17. – 25. juni og mer enn 200 maleri er på lån fra veggene rundt om i Kristiansund.

 

Slaget på Rastarkalv

Slaget på Rastarkalv omtales gjerne som det viktigste slaget for kristningen av Norge, og spelet om Rastarkalv omtales som folkeopplvsning og Norgeshistorie av stor betydning for både barn, unge og voksne i regionen. I år blir det satt opp i alt fire forestillinger (23. – 25. juni), samt en vikingekaupang hvor Møre Frie Vikinger står for det faglige innholdet. Dette er et opplegg som har vært gjennomført noen ganger på indre Nordmøre /Sunndal, og vil bidra til å trekke publikum fra indre strøk til Kristiansund i forbindelse med helgen. Dette prosjektet blir dermed en lokal markering med regionalt nedslagsfelt av nasjonal betydning.

 

Nordenfjeldske Seileruke og Forbundet KYSTEN

I juli er Kristiansund vertskap for to store og innholdsrike kystkulturarrangement som begge går over flere dager og involverer store deler av havneområdet. Først kommer Nordenfjeldske seileruke 12.-16. juli, der mer enn 60 seilbåter besøker byen. Kristiansund Seilforening, som også feirer 100-årsjubileum i 2017, samarbeider tett med Mellemværftet Fartøyvernforening i deres arrangement uken etter.

Mellemværftet Fartøyvernforening i Kristiansund skal arrangere forbundet KYSTENs landsstevne 20.-23. juli. Dette landsstevnet arrangeres på forskjellige steder langs kysten en gang hver sommer. Det er en stor begivenhet for medlemmer og andre interesserte, som kommer langveis fra med båt for å delta. Havna hvor stevnet holdes fylles opp av tradisjonelle fartøyer i alle størrelser, og på bryggene blir det vist fram gammelt håndverk. Det arrangeres seilaser, foredrag, konserter, marked, konkurranser, aktiviteter for barn og mye mer. Til stevnet regner vi med at det kommer mellom 150 og 200 tradisjonsbåter, samt at det vil komme en god del gjester som bor på hotell eller camping. Hovedformålet for landsstevnet i 2017 er å formidle kunnskap om kystkulturens betydning og rollen den har hatt for vår region og å vise hvorfor det er så viktig å fortsette å ivareta den. I den forbindelse er det spesielt tre hovedområder som vil stå i fokus under stevnet: Båtbyggertradisjon, klippfisk og havnekultur.

 

Skjærvafest 2017

Skjærvafestivalen markerer byjubileet på mange vis gjennom sommeren, og under selve festivalen 28. – 29. juli har de en spesiell satsing inn mot målgruppene unge kvinner og barn.

Skjærvafestivalen AS står også som arrangør av avslutningsarrangementet til byjubileet i desember, og det kommer mer om det og andre arrangementer i neste sak.