RECLAIM-prosjektet er et samarbeid mellom tre kommuner - Ålesund, Molde og Kristiansund - med mål om å bekjempe marin forsøpling langs kysten av Møre og Romsdal, et nordatlantisk område kjent for sitt rike marine økosystem og økonomiske avhengighet av fiske og havbruk.
Prosjektet kombinerer offentlig deltakelse, folkeforskning, teknologisk innovasjon og bærekraftige praksiser for å håndtere problemet med marin forsøpling, med fokus på marine næringer.
I tråd med SeaClear2.0-visjonen bygger RECLAIM på eksisterende regionale initiativer, utnytter lokale ressurser og ekspertise for å forsterke effekten av sine strategier og fremme langsiktig miljømessig bærekraft i regionen.
RECLAIM i detalj
Kystlinjen i Møre og Romsdal, preget av fjorder og øyer, er et viktig økologisk område i Vest-Norge og støtter et rikt marint liv som inkluderer fisk, seler og hvaler. Dette økosystemet er avgjørende for den lokale økonomien, som er avhengig av fiske og turisme, men møter utfordringer som habitatforringelse og marin forsøpling.
I lys av disse utfordringene er det økende fokus på å redusere tap av utstyr og opprydding av marin forsøpling langs kysten. Når avfall hentes inn, er resirkulering utfordrende på grunn av plastens art, størrelse og ofte komplekse og kostbare logistikk- og transporthensyn.
Prosjektet har som mål å redusere disse utfordringene gjennom samarbeid og bruk av PlastOPol-teknologi i datainnsamling, innovasjon og klassifisering av avfallsmateriale. Teknologien utviklet av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU, Ålesund) benytter en mobilapp for innsamling av bildedata, en server for å kartlegge og forbedre klassifiseringsmodellen, samt en omfattende database for datastyring.
Erfaringene og strategiene fra dette initiativet vil informere arbeidet med å oppgradere marin forsøpling fra fiske- og havbruksindustrien, slik at disse materialene kan integreres tilbake i produktiv bruk.
De planlagte aktivitetene er i tråd med målene i SeaClear2.0-visjonen og samsvarer med EU-misjonen, Green Deal og FNs bærekraftsmål (SDG: 3, 6, 12, 13, 14 og 17).
RECLAIM-prosjektet bygger på tidligere initiativer, med et forsterket fokus på marine næringer. Møre og Romsdal-regionen passer perfekt med målene om oppskalering og demonstrering av SeaClear2.0s innovative løsninger, og bringer et nordisk perspektiv til prosjektet.
Ved å integrere avanserte metoder for datainnsamling og gjenbruk vil denne regionen bidra betydelig til prosjektets interoperabilitet og vise frem banebrytende miljøløsninger.