Kristiansunds lokale bærekraftsmål
Lokale bærekraftsmål i Kristiansund kommune
Skjermbilde "Kommuneplanens samfunnsdel 2020 - 2032
De lokale bærekraftsmålene er førende og flettet sammen med kommunens satsingsområder: Den varme byen, Den smarte byen, Den kloke byen og Den modige byen. Sammen danner de kjernen i kommuneplanens samfunnsdel og skaper en rød tråd gjennom hele organisasjonen, fra politiske beslutninger ned til innbyggerne, tjenestemottakerne og ansatte.
Kristiansund kommunes satsingsområder fra kommuneplanens samfunnsdel
Kristiansund kommune
Status på bærekraftsmålene i Kristiansund
U4SSC er et implementeringsprogram og måleverktøy som skal bidra til at byer og lokalsamfunn i hele verden klarer å omsette bærekraftsmålene i handling og resultater. Måleindikatorene (KPI) i verktøyet sier noe om hvordan Kristiansund som helhet presterer på smart bærekraftig utvikling og bærekraftig verdiskaping.
Indikatorsettet som er brukt i denne kartleggingen er utviklet av FN/ITU i samarbeid med «United for Smart Sustainable Cities Initiative» (U4SSC). Indikatorsettet dekker de tre dimensjonene av FN sine bærekraftmål, men har med utgangspunkt i formålet tyngdepunktet i den økonomiske dimensjonen, særlig mål 11 - Bærekraftige byer og lokalsamfunn.
Det er viktig å bemerke at dette indikatorsettet er ikke å betrakte som en fullstendig kartlegging av bærekraftstatus i kommunen, men er en av flere KPI-sett som brukes i kommunens mål- og resultatstyring.
Kristiansund kommune var blant de første byregionene som ble inkludert i nettverket U4SCC. Les mer om U4SCC her (engelsk).
Klima og miljø
Klimaendringer fører til flere hendelser som har stor påvirkning for oss mennesker. FNs bærekraftsmål ble laget nettopp for å bedre takle konsekvensene av endringene vi allerede ser og for å redusere effekten av den globale temperaturøkningen. Alt henger sammen med alt.
Kristiansund kommune har derfor et klima- og miljøperspektiv på alt vi gjør, og stiller derfor tydelige krav til bærekraftige- og klimavennlige løsninger. Kommunen skal ha et klimabudsjett og klimaregnskap som viser organisasjonens totale utslipp av klimagasser og målsetting om å kutte 50% av sine utslipp til 2030. Kommunen har investert større og mindre klimatiltak på kommunale bygg.
Kommunens klimaregnskap for 2022
Kommer i løpet av vår/sommer 2023.
Eksempler på prosjekt og tiltak om bærekraft
Mer om bærekraftsarbeidet Kristiansund kommune har gjort tidligere og ønsker å gjøre. Andre relevante henvisninger.
Tiltaket handler om å redusere matsvinn sammen med barna på Gomalandet SFO. Det startet med at SFO melde seg inn i Matjungelen høsten 2019 og fikk midler fra Kristiansund kommune sin bærekraftsfond og Sparebanken 1.
Tiltaket er vinn-vinn for nærbutikkene som slipper å betale for å kaste mat, for Gomalandet barneskole som får masse god mat som det kan servere på SFO og er bra for jordkloden. Mange av barna har endret holdning til det å kaste mat og det er noe de tar med seg hjem også.
Kontaktperson: Kjell Arne Haugan
Epost: kjell.arne.haugan@kristiansund.kommune.no
Visjonen i sykkelstrategien er at Kristiansund skal bli en sykkelby for alle. Prosjekt sykkelby ble etablert i 2017 og er organisert under planavdelingen ved enhet for kommunalteknikk. Sykkelsatsingen gjennomføres ved at forslag til prioritering av tiltak utarbeides av en faggruppe bestående av syklende og ikke syklende administrasjon og politikere. Foreslått prioritering besluttes av Hovedutvalg for miljø og tekniske tjenester.
Fritidskortet er et personlig gavekort på 1000 kr for barna mellom 6 og 18 år hvor barn og unge kan finne aktiviteter de ønsker å delta på, samt betale kontigenter.
Alle barn og unge med folkeregistrert adresse i Kristiansund Kommune mellom får ett fritidskort hver i halvåret. Kortet kan kun brukes til forhåndsgodkjente aktiviteter, og sikrer at beløpet benyttes til kontingentbetaling. Fritidskortet er et nasjonalt prøveprosjekt administrert av BufDir, i Kristiansund kommune er per i dag blant de 12 kommuner i hele landet som er med i prøveprosjektet. I begrunnelsen fra BufDir om hvorfor Kristiansund er valgt ut til å være med videre i prøveprosjektet peker de på at Kristiansund allerede har jobbet godt med tiltak knyttet til å inkludere barn og unge i fritidsaktiviteter.
Tilbudet er universelt, reduserer stigmaet om å be om hjelp til å dekke fritidsaktiviteter knyttet til lavinntekt, og det sikrer at alle barn får like muligheter til å delta.
Fritidskortet er digitalt og hentes på kristiansund.friskus.com
Renovering av Rokilde og Tollåsenga
Forskningsprosjekt Kristiansund kommune deltar i, som setter fokus på hvor det blir av all plasten vi omgir oss med. Prosjektet "Nature in your face"
Se også: