Kapittel 4 Heltid

Heltid

Kort fortalt

Kapittel 4

Heltid


Visste du at vi har som mål å ha så mange heltidsstillinger som mulig? Heltidsstillinger er viktig fordi det bygger sterke fagmiljøer og gir forutsigbar hverdag for den ansatte.

Da er det forutsigbart hvem som er din kollega på neste vakt, og du vet at arbeidsoppgavene blir gjort med kvalitet. Det gir deg et godt arbeidsmiljø, og oss arbeidskraften vi trenger.

< Kompetanse Mangfold >

 

Kapittel 4 Heltid  

 

Vi vet at heltidskultur gir bedre tjenester, mer effektiv drift og et bedre arbeidsmiljø. I tillegg er det likestillings- og likelønnsfremmende. Gevinstene for tjenestemottaker, arbeidstaker, arbeidsgiver og samfunnet er formidable. Sentrale myndigheter og partene i arbeidslivet har gjennomført en rekke nasjonale satsninger og andre tiltak for å bistå kommunene i utvikling av heltidskulturen, og et hundretalls kommuner har iverksatt lokale forsøk.

 

Over halvparten av ansatte i Kristiansund kommune jobber deltid. Den gjennomsnittlige stillingsstørrelsen for alle ansatte er på 84 %.  

 

Hovedtariffavtalen legger til grunn at det som hovedregel skal tilsettes i heltidsstilling, se kapittel 1 punkt 2.3.1. 

 

Stortinget har fra 01.01.2023 vedtatt en rekke lovendringer i arbeidsmiljøloven som skal bygge opp under ønsket om heltidskultur. Det er innført en ny, normgivende bestemmelse om at hovedregelen i arbeidslivet skal være ansettelse på heltid, se arbeidsmiljøloven § 14b første ledd. Før arbeidsgiver fatter beslutning om ansettelse i deltidsstilling, skal arbeidsgiver skriftlig dokumentere behovet for deltidsansettelse. Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for tillitsvalgte, og spørsmålet om deltidsansettelse skal drøftes med de tillitsvalgte, se arbeidsmiljøloven § 14b annet ledd. Advokater ved kommunesektorens organisasjon, KS, har skrevet en artikkel for å belyse hvordan de nye reglene skal forstås: Lovendringer for å oppnå mer heltid - KS. 

 

Høy andel deltidsansatte er en av de største utfordringene vi har som arbeidsgiver. Å bygge heltidskultur innebærer å tenke nytt rundt hvordan tjenestene og arbeidstiden organiseres. Heltidskultur må først og fremst etableres i den enkelte enhet. Vi skal være kunnskapsbaserte i våre tiltak og vil holde oss oppdaterte på det som KS legger ut om heltid på sine hjemmesider. 

 

Det å utvikle en heltidskultur er både nødvendig og mulig. Alle må dra i samme retning om vi skal lykkes. Vi vil ta i bruk verktøy og veiledere som KS presenterer på sine hjemmesider i arbeidet. 

 

 

 

Helse Ledersamling - Klikk for stort bilde

 

 

4.1 Effekter ved økt stillingsstørrelse  

 

Heltidskultur er grunnleggende for den enkeltes mulighet til å forsørge seg selv med sin arbeidsinntekt. Heltidsstillinger er videre sentralt for arbeidstakernes medvirkning, trygghet og forutsigbarhet. Deltidsandelen er høyere for kvinner. En heltidskultur styrker likestilling, og kan bidra til å endre tradisjonelle kjønnsroller og inntektsforskjeller mellom kjønnene. 

 

Mange deltidsstillinger kan virke negativt på arbeidsmiljøet for de ansatte og rekruttering til viktige stillinger, samt for kontinuiteten og kvaliteten i arbeidet.

 

Heltid og stabilt personale fører til bedre tjenesteutførelse og mer ro. Dette skyldes at arbeidstakere som er ansatt i store stillingsstørrelser er nok til stede på tjenestestedet til at de kjenner oppgaver, rutiner, tjenestemottakere og kollegaer. Heltidsansatte er videre mer involvert i tjenesteutvikling og i hvordan gjennomføringen av arbeidsdagen foregår, og de er oftere med i arbeidsmøter og fagutvikling.

 

En kommune som satser på heltidsstillinger, har lettere for å trekke til seg kompetent arbeidskraft og holde på den. Den vil ha lettere for å utvikle gode fagmiljøer, og for å legge opp en tjeneste «med bruker i sentrum».  

 

 

4.2 Partssamarbeid om heltid  

 

KS, Fagforbundet, Delta, FO og Norsk Sykepleierforbund arbeider sammen for å utvikle en heltidskultur i helse- og omsorgssektoren. 

 

I Kristiansund kommune vektlegges også partssamarbeidet. Partene er enige om at en heltidskultur er avgjørende for å sikre kvalitet, bedre arbeidsmiljø og tilstrekkelig kompetanse i tjenestene. 

 

Kommunen vil 

 

 

4.3 Informasjon og drøfting  

 

Arbeidsmiljøloven § 14-1 a og hovedtariffavtalen kapittel 1 punkt 2.3.1 pålegger arbeidsgiver å informere og drøfte heltid og deltid med de tillitsvalgte.

 

I Kristiansund kommune skal vi:

  • bygge en heltidskultur i tett samarbeid med ansatte, tillitsvalgte og fagforeninger. 
  • følge lojalt opp “Arbeidsmiljø og HMS – handlingsplan for Kristiansund kommune”, der drøftingsplikten ligger nedfelt som aktivitet.