Kapittel 5 Mangfold

Mangfold

Kort fortalt

Kapittel 5

Mangfold


Vil du jobbe et sted der sammensetningen av arbeidsplassen speiler samfunnet? Der menneskelige forskjeller blir sett på som verdifulle i organisasjonen?

Vi er opptatt av å jobbe fram gode arbeidsmiljø. Vi tror at ved å samle mennesker med ulik bakgrunn og livserfaring vil det skapes rom for utvikling av nye tanker, ideer og skaperkraft. Hos oss skal ansatte møtes som den de er uavhengig av funksjonsevne, alder, kultur, kjønn, etnisitet, språk, seksuell legning, interesser, religion, oppvekst, sosioøkonomisk status, livserfaring, verdier og utdanning.

< Heltid Ledere >

 

Kapittel 5 Mangfold

 

Arbeidslivet er en viktig arena for inkludering og integrering. Arbeidskraften er vår viktigste og mest verdifulle ressurs. For den enkelte bidrar arbeid til selvstendighet og selvrealisering og til utvikling av nettverk. Det gir økt tilhørighet til samfunnet, motvirker fattigdom og utjevner sosiale forskjeller. Det at arbeidskraften anvendes, og anvendes på en god måte, er viktig for den samlede verdiskapingen i kommunen. At flest mulig bidrar i arbeidslivet er viktig for samfunnets bærekraft.  

 

Vi har et økende arbeidskraftsbehov. Arbeidsinnvandring og mobilisering av arbeidskraftressurser som finnes blant ledige, undersysselsatte og personer med nedsatt arbeidsevne vil kunne gi økt grunnlag for å rekruttere arbeidskraft.

 

Møtet mellom mennesker med ulik bakgrunn og livserfaring skaper rom for utvikling av nye tanker, ideer og skaperkraft på arbeidsplassen. Økt mangfold forutsetter et arbeidsliv som vet å verdsette personer med ulik kompetanse og bakgrunn. 

 

I Kristiansund kommune skal vi skape et godt arbeidsmiljø for alle. 

Vi skal: 

  • skape et godt arbeidsmiljø for alle. Det skal ikke være ulike løsninger for ulike mennesker.
  • sette fokus på mangfoldsledelse gjennom informasjon, webinar, kurs og sertifisering.
  • utfordre vår evne og vilje til å rekruttere personer med ulik kompetanse og bakgrunn.
  • arbeide for at sammensetningen av de ansatte på arbeidsplassen speiler samfunnet.
  • inkludere personer med utviklingshemming i det ordinære arbeidslivet gjennom Helt med!

 

Noen møter betydelige barrierer på arbeidsmarkedet selv om de besitter den nødvendige kompetansen. I Kristiansund kommune skal leder kommunisere åpent med den potensielle arbeidstakeren om utfordringer knyttet til arbeidsutførelsen, og hvilken type bistand og tilrettelegging som er nødvendig. 

 

 

Figur 3: Illustrasjon av et isberg som viser at faktorer går fra synlige til usynlige. Kjønn, Kultur, Etnisitet, Alder, Religion, Interesser, Språk, Seksuell ledning, Sosioøkonomisk status, Livserfaringer, Oppvekst, Utdanning og verdier. - Klikk for stort bildeFigur 3: Isfjellet illustrer at vi kan se noen faktorer ved menneskene vi møter, men det er mange faktorer som er delvis synlige eller usynlige. Synlige faktorer kan være kjønn, kultur, etnisitet og alder. Mindre synlige faktorer kan være religion, språk, interesser, seksuell legning og sosioøkonomisk status. Usynlige faktorer kan være livserfaringer, oppvekst, utdanning og verdier.

 

 

Vårt inntrykk av andre mennesker er summen av hvordan de viser frem seg selv og hvordan vi oppfatter dem. Det er summen av synlige-, delvis synlige- og usynlige egenskaper, som gjør hver av oss til den vi er. Det påvirker også hvordan vi ser andre.  

 

 

5.1 Jobbe for likestilling og mot diskriminering

 

Alle arbeidsgivere har en lovbestemt plikt til å jobbe med likestilling og mot diskriminering, og dokumentere og redegjøre for arbeidet. Dette kalles aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP).

I helse- og omsorgs- og i oppvekstsektoren er over 80 % av de ansatte kvinner. I tekniske tjenester og kultur er nær 40 % av de ansatte kvinner. 

 

I Kristiansund kommune skal vi:

 

Gruppebilde av lærerene på Allanengen skole - Klikk for stort bilde Ingunn Strand